2018.05.21 16:08Ma Konstantin nap van.
Gyermek Borsodi Fonó a Diósgyőri várban

Gyermek Borsodi Fonó a Diósgyőri várban

Térkép betöltése...

Időpont
2018.05.24 - 2018.05.31
09:00 - 14:30

Helyszín
Diósgyőri Vár

Kategóriák


Ne csak lásd, éld át!
A Gyermek Borsodi Fonó kifejezetten a Diósgyőri vár sajátosságaira és a néphagyományokra felépített turisztikai program általános iskolások részére. Egy olyan tanulmányi kirándulás, ahol a gyermekek rendhagyó néprajz- és történelem órákon, foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hazánk népművészeti kincseivel és a Diósgyőri vár történetével. A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon, amely keretében részt vehetnek a Diósgyőri vár történetét bemutató vársétán, bepillantást nyerhetnek a középkori fegyverek világába, megismerhetik a népmesék és néptáncok színes világát, valamint elsajátíthatják a népi mesterségek fortélyait. A program lezárásaként a vár szomszédságában álló Lovagi Tornák Terén látványos lovasbemutató várja a csapatokat.
Időpontok: 2018. május 24-25. és május 28-tól 31-ig
A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon:
Feltárulnak a Diósgyőri vár titkai: megismerhetik a nemrég felújított vár múltját, a középkori élet hétköznapi eszközeit, beleshetnek a királynék „luxus” lakosztályaiba, Közép-Európa legnagyobb lovagtermébe, a várbeli kalandozásokon pedig kísérőül szegődik a vár népe is: lovagok, udvarhölgyek, udvari bolond, de még talán maga a királyné is!
Lovagi fegyver-, és viselet bemutató: a vár fegyvermesterei a lovagkor öltözködési szokásait, a középkori fegyvereket, és a láncing készítését mutatják be a gyerekeknek.
Népmesék nyomában –  az előadás elrepít a mesék varázslatos világába, humorral, zenével, kézzel fogható eszközökkel testközelből nevel, tanít, fejleszt játékos formában. A fordulatos mesejátékban Pék Dudás Zsuzsi kecsekedudás és népművész barátai is közreműködnek.
Népi mesterségbemutatók és foglalkozások: A népművészek öt olyan hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba avatják be a gyermekeket, mint a fazekasság, kosárfonás, gyékényfonás, bőrművesség, teknővájás, fafaragás, szövés, gyöngyfűzés vagy kovács mesterség.
Vigasságok órája: a Szelindek Régi- Világzene Forgatag közreműködésével. A zenekar hangszersimogatóval – régi, különleges hangszerek mesés ismertetésével és bemutatásával teremti meg a hangulatot a közös tánchoz. A gyerekek kézbe vehetik, kipróbálhatják a hangszereket, ritmus hangszerekkel pedig közösen zenélhetnek, átélve az együtt zenélés örömét. A program megkoronázásaként pedig a tánctanítás után együtt rophatják a moldvai és délalföldi táncokat.
LOVAGI TORNÁK TERE – a hatalmas lovas arénában látványos állatbehajtás és lovas ügyességi játékok szórakoztatják a gyerekeket. Lesz süvegütés, szalagtépés, lovas birkózás …
JELENTKEZÉS:
Választható időpontok: 2018. május 24. (csütörtök), május 25. (péntek), május 28. (hétfő), május 29. (kedd), május 30. (szerda), május 31. (csütörtök).
A foglalkozások reggel 9-től délután 14:30-ig tartanak, csoportos beosztásban, több helyszínen. A pedagógusok munkáját jelmezes csoportkísérők is segítik.
Az egész napos rendezvényre a belépődíj egységesen: 1.900 Ft/fő
Az osztályfőnök és 1 fő kísérő tanár részére a belépés díjtalan, valamint 10 fő után 1 fő pedagógus részére díjtalan.
További információ és jelentkezés:
  • postai úton: Diósgyőri Vár, 3534 Miskolc, Vár u. 24.
  • e-mailen: gyermekfono@diosgyorivar.hu
  • telefonon: 06-46-533-355

A jelentkezési lap beérkezése után e-mailben küldenek visszaigazolást, ezért kérik, a jelentkezési lapon feltétlenül tüntessenek fel e-mail címet! A jelentkezési lapokat érdemes mielőbb elküldeni, mivel a programokra a jelentkezés sorrendjében csak 500 főt tudnak fogadni naponta.

Jelentkezési határidő: 2018. május 15.

Bővebb információ: www.diosgyorivar.hu oldalon a Szolgáltatások/ Várlátogatás/ Aktuális ajánlatok menüpont alatt.

A részvételi díj befizetésének módja: Készpénzben a helyszínen, de kizárólag előzetes regisztráció után. A jelentkezési díj előre utalá- sára is van lehetőség, ennek részleteiről kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken.

Web: www.diosgyorivar.hu