2018.02.23 5:14Ma Alfréd nap van.
Hangforrás 3.

Hangforrás 3.

Térkép betöltése...

Időpont
2018.02.23 -
19:00 - 21:00

Helyszín
MKK Művészetek Háza

Kategóriák


Hangforrás 4.

  1. február 23. (péntek) 19.00

Művészetek Háza

Alexander Moyzes: Gömöri táncok ‒ szvit, Op. 51

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: A halál dalai és táncai

Alexandr Borogyin: II. (h-moll) szimfónia

Kassai Filharmonikus Zenekar

Ének: Roman Janál

Vezényel: Zbyněk Müller

 

 

Hagyományosan gyümölcsözőnek bizonyul Szimfonikusaink együttműködése a Kassai Filharmonikusokkal: szezonról szezonra ‒ rendre felváltva ‒ látogat el egymás városaiba a két zenekar. 2018 tavaszán így ismét Miskolcon szerepel a felvidéki együttes, cseh karmesterrel és baritonszólistával érkezve hozzánk. Programjukban az orosz Ötök két nagymesterének kompozícióit a szlovák Alexander Moyzes (1906‒1984) regionális gyökerű szvitje: a Gömöri táncok sorozata (1955) egészíti ki.

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij nagy erejű művészete, kísérletező alkotói merészsége, folyvást kiváltja az utókor csodálatát. A halál dalai és táncai című dalciklusának (1875‒77) alapjául szolgáló versekben mintegy a középkori haláltáncok mintájára és hevületével ragadja magával áldozatait a könyörtelen végzet ‒ csecsemőt és ifjú leányt, részeg parasztot és a csatamező hőseit egyaránt. Bölcsőt ringat és szerenádot énekel, orosz trepakot jár, végül hadvezérként lép elénk a mindig más-más szerepet magára öltő halál; a ciklus zenéje nem egy vonásában a Borisz Godunov és az Egy kiállítás képei utóda.

Muszorgszkij halálvízióinak komor tragikumát Alexandr Borogyin zenéjének vitalitása oldja föl. A foglalkozása szerint orvos és kémikus szerző két befejezett szimfóniát komponált (egy töredékesen hátrahagyott harmadik mellett), amelyekből a koncerten is hallható darab (1869‒76) vált igazán közkedveltté. Borogyin elejtett szavai szerint az orosz hősi múlt eszményképe inspirálta művét, s annak valóban a heroikus életerő az egyik fő jellemzője, ámde szüntelen fordulatossággal, találékony eredetiséggel párosítva. Fináléja majd kicsattan az életörömtől! Az orosz Ötök zenéje ‒ friss, részint népi hátterű dallamosságával, s egyáltalán: a nyugati fül számára olyannyira újszerű vonásaival ‒ különösen a francia szerzők körében talált maradandó visszhangra, olykor számukra is követendő mintát nyújtva. Szimbolikus, hogy a fiatal, bohém Maurice Ravel és csapata ‒ hol együtt, hol külön kóborolva a zegzugos utcákon ‒, Borogyin II. szimfóniájának kezdőtémájából alkotott füttyjellel hívták egymást a párizsi éjszakában.