Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Ingyenes tudásfrissítés autósoknak Miskolcon

Egyre többen ülnek autóba naponta, a jogosítvány megszerzésekor felhalmozott tudás pedig idővel megfakulhat bizonyos területeken. Ez ellen úgy lehet kiválóan védekezni, ha naponta gyakoroljuk a klasszikus rutinfeladatokat, akár a Petőfi utcában is.

Hiánypótló a délutánban

Ennek megfelelően Miskolcon is működik már az a multi-skill vezetéstechnikai tréningpálya, mely segít feleleveníteni a jogsihoz szükséges ismereteket. A szakasz egész nap üzemel, így szabadidejében bárki felkeresheti, de a nehezített feladatok kizárólag a 15:50-17:30 közötti időben érhetőek el. Ebben az idősávban több feladatot is gyakorolhatnak az arra járó autósok. Elsősorban az elindulás-megállás és egyes-kettes fokozatok közötti kapcsolás, gurulás, fékezés precíz végrehajtása sajátítható el, kb. 10 perces tanegység keretében. Ezt követően a feladat az áthaladás a lámpa alatt úgy, hogy közben az nem válthat sárgára, majd pirosra. Amennyiben ezt az akadályt is döccenő nélkül veszi az autós, a kb. 100 méterrel feljebb levő zebránál újra tesztelheti a tudását. A szakaszon valós körülmények között gyakorolhatunk hiszen szirénázó mentőautó, telefonáló vagy elbambult autóstársak, magukat busznak képzelő személyautók és a csúsztatott kuplung használatát gyakorló tanulóvezetők is növelik a realitás élményét.

Egyre divatosabbak a pontgyűjtő akciók

A teszten résztvevő autósokat a rendőrség pontokkal értékeli időszakosan. A sebesség megválasztását, a nem zöldet mutató lámpa alatti átcsúszást, sőt a buszsáv használatát is figyelik. Bizonyos mennyiségű pontok összegyűjtése esetén az autós vehet egy biciklit.