2021. április

2021sze28ápr19:3020:45KAMARA-KÖR - Stravinsky est19:30 - 20:45 ONLINE ESEMÉNY, Bárhol bárhonnan Szervező: ONLINE ESEMÉNY Kategória:Kultúrális

Esemény részletei

Az Y generáció fiatal művészei és Igor Stravinsky találkozása a Nagyteremben

MŰSOR:
Stravinsky: Fanfár egy új színház felavatására (Simon Áron átirata trombitára és harsonára)

Kutyifa Gergő Szalóky Balázs (trombita)
Stravinsky: A katona története – szvit
Osztrosits Eszter (hegedű) Szűcs Péter (klarinét) Dani Imre (zongora)
Stravinsky: Lied ohne Name
Bettermann Jákob Vedres Péter (fagott)
Stravinsky: Tavaszi áldozat (négykezes változat)
Radnóti Róza Ránki Fülöp (zongora)

Mindössze öt év – és egy világégés – választja el egymástól Stravinsky két korszakos remekművét A Tavaszi áldozat balettet (1913) és A katona története (1918) című műfaját tekintve nehezen besorolható darabot. Előbbit hatalmas szimfonikus együttesre hangszerelhette a szerző sem korábban sem később nem állt ekkora zenekar Stravinsky rendelkezésére. Az utóbbi alkotásnak A katona történetének hangzását viszont a takarékosság jegyében kellett kialakítania de jó szokásához híven a szükségből erényt kovácsolt.

A pompás hangszerelésű elképesztő hangtömegeket megmozgató balettzenéről nehéz elhinni hogy zongorán is illúziót keltő módon lehet megszólaltatni de aki már hallotta a mű Stravinsky által készített négykezes változatát tapasztalhatta hogy e pompás muzsika néha mennyire egyszerű és vékony anyagokból épül fel s hogy ebben a formájában is igen hatásos.

A katona történetéből készült öttételes szvitben Stravinsky az eredeti hét hangszerest foglalkoztató apparátusból a hegedűt és a klarinétot megtartotta a többi játékost pedig zongorával váltotta fel.

A szerző két népszerű műve mellett megszólal egy-egy kevésbé ismert hangszeres duettje is: a New York-i Állami Színház 1964-es megnyitójára komponált rézfúvós fanfár valamint a majdnem egy évszázaddal korábban keletkezett ám sokáig a feledés homályába merült cím nélküli fafúvós dal.

Facebook:  https://www.facebook.com/events/1188056474959335/

Bővebben...

Időpont

(Szerda) 19:30 - 20:45

Helyszín

ONLINE ESEMÉNY

Bárhol bárhonnan

Szervező

ONLINE ESEMÉNY