Miskolci múzeum a zsidóságról - előadások

2022sze21sze17:00sze21:00Miskolci múzeum a zsidóságról - előadások

Esemény részletei

A miskolci zsinagóga szomszédságában tekinthető meg a nemrégiben kialakított Miskolci Zsidó
Múzeum és Látogatóközpont.

A kiállítás történelmi perspektívából, személyes emléktárgyak, kegytárgyak és fényképek segítségével mutatja be a miskolci zsidóság történetét, hagyományait, múltját. A tárlat célja megismertetni a hazai és külföldi közönséggel a helyi zsidóság történetét, szokásait, tradícióit, ebben a tárlatvezető Búzafalvi Tamás, a múzeum turisztikai munkatársa nyújt segítséget. Az újonnan megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum köré alakuló baráti kör több érdekes előadással készül az intézmény népszerűsítésére.

Elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi beszél majd a zsidóság törvényei között előkelő helyen szereplő kóser étkezésről. Az ezzel
kapcsolatos szokásokról és tabuk nélkül mondja el a véleményét, hogy mennyire tarthatók be Magyarországon, vidéken ezek az előírások. Azt is megtudhatjuk, hogy miként alakult ki  ez a törvény és van e köze az egészséges élethez. Majd arról is szól, hogy a zsidóság törvényei milyen mélységig befolyásolják a vallásos hívők életét.

Az első  előadás szeptember 21.-én délután 5 órakor kezdődik a zsinagóga melletti imaterem étkezőjében. A következő hónapokban pedig  az előadó Puskás Péter, Ybl díjas építész lesz és őt követi majd Szunyogh László, Miskolc főépítésze.

Minden előadás előtt vagy után megtekinthető a múzeum. A részvétel ingyenes, de érdemes előre jelezni, helyet foglalni az
info@szantograf.hu email címen vagy a 20 2192391 telefonszámon, vagy személyesen a múzeumban (Déryné utca 20. Nyitvatartás: hétköznap 10:00 – 17:00)

Bővebben...

Időpont

(Szerda) 17:00 - 21:00

Helyszín

Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont

Miskolc, Kazinczy Ferenc u. 7, 3525