2021. április

2021ke27ápr19:3020:30Ránki Dezső Keller Quartet és a Concerto Budapest - Online esemény19:30 - 20:30 ONLINE ESEMÉNY, Bárhol bárhonnan Szervező: ONLINE ESEMÉNY Kategória:Kultúrális

Esemény részletei

MOZART: A-dúr zongoraverseny No. 12 KV. 414 (kamarazenekari változat)
SCHUMANN: Esz-dúr zongoraötös op. 44
– szünet –
SCHUBERT– MAHLER: A Halál és a Lányka

Közreműködik: Ránki Dezső zongora Keller Quartet
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Nem feltétlenül kell egy teljes nagyzenekar ahhoz hogy a klasszika és romantika remekművei megszólaljanak. Ezen a koncerten két átdolgozott darab: egy „lekicsinyített” és egy „felnagyított” is megszólal majd s köztük a kamarazene egyik legragyogóbb példája is helyet kap.

A Figaro házassága előtt két hónappal komponált A-dúr zongoraversennyel Mozart nemcsak közönségét de saját magát is szórakoztatta – s teszi ezt a mai napig briliáns szélső tételeivel és felkavaró Adagiójával. Talán Schumann mániákusságának is betudható hogy időről időre rabja lett egy műfajnak így életművében megtaláljuk például a dalok évét a szimfóniák évét vagy a kamarazene évét is. Ez utóbbinak egyik legkiemelkedőbb alkotása az Esz-dúr zongoraötös amely később számos zeneszerzőt inspirált úttörő hangvételével és szerkesztésmódjával.

A concerto és a kvintett zongoristája Ránki Dezső lesz újra megerősítve a Keller Andrással és a Concerto Budapesttel rég kialakított bámulatos művészi együttműködését. Nem kis kihívás egy vonósnégyest vonószenekarra átültetni: először is nem négy hanem öt vonós szólam van az utóbbi együttesben másodszor egészen más játéktechnikát kíván egy szólistára írt szólam mint egy zenekari. Minden bizonnyal tudta ezt Mahler is aki nemcsak egyszerűen áthangszerelte Schubert ikonikus Halál és a lányka vonósnégyesét hanem egyszersmind értelmezte s interpretálta is azt. Így a végeredmény egy későromantikus komponista és karmester szemszögéből láttatja a korszak kezdetén íródott művet.

Facebook: https://www.facebook.com/events/2909112359415531/

Bővebben...

Időpont

(Kedd) 19:30 - 20:30

Helyszín

ONLINE ESEMÉNY

Bárhol bárhonnan

Szervező

ONLINE ESEMÉNY