2021. április

202123ápr19:0020:30ÚJ IDŐPONT! >> Rákász Gergely - Lords Of The Organ19:00 - 20:30 Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola, Soltész Nagy Kálmán út 27 Szervező: Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola Kategória:Kultúrális

Esemény részletei

81 koncert itthon és külföldön (tudatosan szervezve hogy az itthoniak túlsúlyban legyenek ) a világjárvány idején az országban elsőként tartott „Plató koncerteket ” (egy teherautó platóját használva színpadként teljes kivetítéssel kvázi utcabáli hangulatban) hogy az otthon maradók könnyebben viseljék a bezártságot számos jótékonysági esemény új koncertfilm felvétele alapítványi munka (Rákász Gergely Alapítvány) Győr város Pro Urbe díjjal ismerte el a Férfiak Klubja Gránit Oroszlán példaképnek választotta és végül de semmiképp sem utolsó sorban két fiú akik a fenti tempó ellenére még mindig mosolyogva hívja apának! Ez 2019 és 2020 mérlege Rákász Gergely Koncertorgonista életében.

Koncertjei az általa kigondolt “Látványkoncert” műfajában átütő sikerűek. Nagy számban vonzzák a hallgatókat kínosan ügyelve az esztétikai arányokra. Zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel olyan produkciót hozva létre amely feltölt szórakoztat elgondolkoztat de az előadás mégis megmarad azon a borotvaélen aminek az egyik oldalán az érdektelenség a másikon a csinnadratta irányába lehet leesni.

“Lords of the Organ” sorozata negyedik évadához érkezett idén és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az hogy ha az orgona a hangszerek királya akkor a lordok a főurak azok akik a király asztalát körülülik. Bach természetesen mindig helyet kap az asztalfőn és minden évben azok kerülnek a műsorba akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz.

A 2019-ben indult Rákász Gergely Alapítvány határon túli kis településeken szórványban élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket. Minden megvalósult koncertre úgy tekint mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével.

Az alapítvány munkájában többek között olyan világsztárok vállaltak hangversenyeket mint Bogányi Gergely zongoraművész vagy Sárik Péter jazz zongorista de elsők között mondott igent Boros Misi és Szüts Apor is a Virtuózokból. Az alapítvány védnökei Zichy Eszter Grófnő és Tolvaly Ferenc író.
www.rakaszgergely.hu/alapitvany

Rákász Gergely így ír a Lords of the Organ IV. – Bach Bartók Beethoven sorozat műsoráról:
“Mindenekelőtt nagyon boldog vagyok amiért a Lords of the Organ sorozatot szereti a közönség. Minden évben lényegesen többen hallgatják és ez azt üzeni hogy sikerülhet a magas művészetet olyan körítéssel tálalni hogy azt a mai kor mindig rohanó embere is a tányérjára vegye. Nem könnyű feladat mert a klasszikus művekből egy hangot sem veszünk el nem butítjuk őket közérthetővé de a látványkoncertekkel a zenei idegenvezetéssel és az izgalmas műsorválasztással azt érjük el hogy a műfaj ne csupán egy maroknyi hardcore komolyzene rajongó kiváltsága legyen. Mégiscsak más az a világ amelyben tömegek választják a klasszikus művészetet kikapcsolódásként ez pedig csak úgy érhető el ha az előadás és a művész is korszerű és nem egy elefántcsonttorony bezárt múzeumának poros hátsó polcáról szeretne kapcsolatot teremteni 2020 feltöltődni vágyó hallgatóival.

A 250 éve született Beethoven V. (Sors) szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Vajon ránk zuhan mint a főtéma legendás ikonikus 4 hangja – amely a V-betű Morse jele lett – és nincs előle menekvés? Vagy a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat ahogy a 75 éve elhunyt Bartók utal rá amikor éppúgy feldolgoz Román népi táncokat mit a Magyarság legősibb dallamait? Vak végzet vagy ember is nemzet is tettein keresztül lehet a sorsának kovácsa? Különösen érdekes a zene erejével merengeni ezen a kérdésen a Trianon 100-as évforduló kapcsán. Gustav Holst Mars tételével adós vagyok a közönségnek a tavalyi koncerteken elhangzott Jupiter és Vénusz után. Tartom magam az ígéretemhez megszólal a Háború Istene a Vörös Bolygó hangulata amely egyaránt inspirálta a Gladiátor és a Csillagok háborúja filmzenéjét. Beethoven és Holst is emberfeletti erőket mozgat meg ezt a Lords of the Organ sorozatban mindig megszólaló Bach művek közül a C-moll Passacaglia és Fúga tudja csak még magasabb dimenzióba emelni.”

Időpont: 2021. április 23. 19.00

HELYSZÍN: 3527 MISKOLC – Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola – Soltész Nagy Kálmán út 27. 

Jegyelővétel: Az Iskola titkárságán. Hétfő-péntek: 8 00-15 30 Telefon: 46/508-301 és 30/678-2149 és a jegy.hu országos hálózatban.

Jegypontok: www.jegy.hu/jegyirodak

Jegyár: 2.500.- Ft.

Bővebben...

Időpont

(Péntek) 19:00 - 20:30

Helyszín

Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola

Soltész Nagy Kálmán út 27

Szervező

Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola