2022. május

202213máj(máj 13)14:00ke31(máj 31)20:00Varga Éva: Kétszáz ajtó

Esemény részletei

A MissionArt Galéria a miskolci vasgyár területén szervezett néhány művésztelepet a 2010-es évek elején. Erre akkor jó apropó volt, hogy a városban végre megindult az évtizedek óta halogatott szembenézés a város valódi múltjával és létező örökségével. Aki járt már a volt LKM,
azaz a Lenin Kohászati Művek, (akkor: DAM 2004) területén, annak életre szóló élményt jelentett a látogatás. A hihetetlen méretű, több száz méter hosszú, kihalt csarnokok, az üzemen kívüli hűtőtornyok, kémények, a műemlékekké védendő száz évnél régebbi öntöttvas és fa szerkezetű épületek, a gyommal benőtt hatalmas területek, a már sehová sem vezető csőrengetegek elképesztő látványt nyújtottak. A tengeren túl és Európa nyugati felén számos, a miénknél sokkalta nagyobb, eredeti céljára ma már használhatatlan ipari üzemek rekultivációja történt meg, remek megoldásokat találva a „halott” épületek, területek újraélesztésére. Ezek a megoldások csak részben éltek a bontással, az építmények eltüntetésével, inkább megpróbálták ki- és felhasználni a meglévő értékeket. A művésztelepek célja az volt, hogy a művészek itt léte és működése eredményeként máshogy láthassa a város (és annak vezetése) e terhes, de talán mégis használható örökséget.

Varga Éva szobrászművész egy fényképezőgéppel járta be ezt a csodálatos vasdzsungelt, és felfedezte, hogy mennyi érdekesség és szépség rejlik az amúgy teljesen hétköznapi dolgokban, így készült ez a monumentális fotósorozat, a Kétszáz ajtó. Ma, tíz évvel a művésztelepek után már ezeknek az ajtóknak jó része biztos megsemmisült. A gyár hatalmas vastömege egyre fogy, megsemmisülnek az általunk egykor szépnek és egzotikusnak tekintett, ember által létrehozott momentumok. Ez a fotósorozat bizonyítja, hogy a dolgok, tűnjenek bármilyen értéktelennek és jelentéktelennek, az emberi tekintet révén új értelmet kaphatnak és elnyerhetik időtlen nagyszerűségüket.

Bővebben...

Időpont

13 (Péntek) 14:00 - 31 (Kedd) 20:00

Helyszín

Művészetek Háza - Kortárs galéria

Miskolc, Rákóczi út 5.