Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

A Görögkatolikus Roma Szakkollégium két diákja is sikeresen szerepelt a CineFesten

A CineFest és a Dikh TV Roma/Képmás- Cigány Másképp című közös pályázatára olyan filmeket vártak, amelyek a romákat kreatív és méltó módon mutatják be. A beérkező alkotásokat egy szakmai zsűri értékelte, és a legjobb tíz művet beválogatta a fesztivál versenyprogramjába.

A kollégium diákjáról, Burai Lauráról készült „Amit kaptam, azt tovább is adom” című kisfilm fődíjat nyert a fesztivál romákat bemutató szekciójában. A filmet Sütő Dávid Pelé készítette Huszár Sára társrendezésében.

A díjátadón a szakemberek elmondták, hogy a Lauráról készült alkotás azért kaphatta meg a legjobb értékelést, mert abban nagyon pozitív és sztereotípiáktól mentes képet kaphatunk a romákról. A film bemutatja, hogy Laura csellóművészként hogyan tud a roma gyerekeknek példaként szolgálni, hogy tanodás roma gyerekeket zenei oktatásával hogyan tudja segíteni önértékelésüket, fejlődésüket, továbbtanulásukat.

A szakkollégium korábbi diákja, Lakatos Richárd, a „Csajom bátyja ideges” című kisfilmje szintén bekerült a tíz legjobb alkotás közé – áll a Görögkatolikus Roma Szakkollégium közleményében.