„Húszat markolt, de egyet sem fogott legutóbbi terméktesztjén az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma”

– írja oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Valamennyi vizsgált kézápoló krém megfelelt az előírásoknak. Az összehasonlító értékelés eredményei azonban bárkinek hasznára válhatnak, aki bőrbarát kozmetikumok között válogat. 

A bőr védelme fontos, de nem mindegy mivel

A bőr érzékeny védőrétegét a napsütéses vagy hideg időjárás is károsíthatja. A járványhelyzet a gyakori kézmosás és fertőtlenítés miatt fokozottan próbára teszi szervezetünk első védvonalát. Egy megfelelő kézkrém hidratálja, vitaminnal tölti fel a bőrt, begyógyítja a védőréteg apró sérüléseit. Az ITM laborméréseinek célja a termékbiztonsági követelmények betartatása és az árukínálat minőségének feltérképezése. A szakemberek először a kézkrémek mikrobiológiai tisztaságát, tartósítószertartalmát és zártságát ellenőrizték. 

A húszféle kozmetikum mindegyike megfelelt az előírásoknak. 

Kiemelt figyelmet fordítottak az összetétel vizsgálatára. A kozmetikai ipari tartósítószerek használata ugyan engedélyezett, de az ún. parabenek egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciót. Az értékelésnél a legtöbb részpontot ezért a tartósítószerektől teljesen mentes kézkrém kapta.

Az érzékszervi vizsgálat a termékek színének, illatának, egyneműségének, kenhetőségének és felszívódó képességének rangsorolását tette lehetővé. Megmérték a krémek zsírtartalmát is, a legalább 10 százalékos szint ért pontot.

„A kozmetikumok használóit rendkívül szigorú termékbiztonsági előírások védik. Megnyugtató, hogy a vizsgált kézkrémek kivétel nélkül eleget tettek e követelményeknek”

– fogalmazott Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A részletes eredmények a Fogyasztóvédelmi Portálon böngészhetők.