Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A háború ellenére is düböröghet idén az ingatlanpiac

Idén március 15-ig Magyarországon 30 800 adásvétel zajlott, a tavalyi év ugyanezen időszakában pedig 32 065 lakás cserélt tulajdonost.

Az ingatlanpiacot nagyon erős kereslet jellemzi, amely egész évben fennmaradhat az elérhető otthonteremtési támogatások és a béremeléseknek köszönhető egyelőre stabil vásárlóerő miatt – közölte a Duna House. Az ingatlanközvetítő az erős kereslet következtében nem számít az árak csökkenésére. A háború az ügyfelek csak minimális részénél okozott bizonytalanságot.

Az ingatlanközvetítő piaci tapasztalatai szerint az otthonteremtési, lakhatási célú adásvételeknél az eladók és vevők egyaránt újraértékelik a helyzetet, de ezek jellemzően csak lassítják és nem hiúsítják meg a folyamatot. Ezzel szemben a befektetői lakásvásárlásnál növekvő érdeklődéssel és aktivitással találkoznak az értékesítők: a megugró infláció elől keresnek menedéket a befektetők. Az ingatlanpiac lakhatási célú keresletére a legnagyobb bizonytalanságot az energiaárak jelentős és tartós emelkedése jelenti.

Az ingatlanok építési költsége előreláthatólag nem fog csökkenni: az alapanyagárakat nemzetközi, inflációs hatások vezérlik, a szűkös és dráguló munkaerő pedig további rugalmatlanságot okoz. Ebben a környezetben eltávolodhat az új építésű és a használt ingatlanpiac árszintje, ami pedig a kereslet átrendeződéséhez is vezethet.