A MIVÍZ Kft. arra kéri Miskolc lakosságát, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak az ivóvíz felesleges használatától.

A csapadékhiányos, aszályt eredményező időjárás következtében hazánkban sajnos egyre több településen kell szükségszerűen vízkorlátozást bevezetni.

Miskolc város ivóvízellátása szerencsére jelen helyzetben is teljes mértékben biztosított, a MIVÍZ Kft. nem tervezi vízkorlátozás bevezetését – jelentette ki a cég közleményében Viszokai János műszaki igazgató.

A tartós aszály miatt azonban gyakrabban fordulnak elő csőrepedések, csőkötés elmozdulások a talajrétegek zsugorodásának és kúszó mozgásainak eredményeképpen. A talajban fellépő repedések és talajmozgások az ivóvíz csőhálózatra is extrém terhelést fejtenek ki, így főleg a csőszálak csatlakozásánál és a bekötő vezetékeknél okoznak vízszivárgásokat. 

A drasztikusan megnövekedett meghibásodások miatt az egyes hibák elhárításait azok súlyosságától és a lakosság ellátásában betöltött közvetlen szerepétől függően ütemezni kell, jelenleg nem lehetséges azokat az észlelések időpontja szerinti sorrendben elvégezni – mondta a szakember.

A hibajavítási prioritás sorrendjének meghatározása során elsődleges szempont a lakossági közvetlen ivóvízellátás folyamatosságának fenntartása, annak hibajavítás idejére történő szüneteltetésének minimalizálása.

A MIVÍZ mindent megtesz valamennyi felmerülő hiba elhárításának érdekében, azonban a megnövekedett hibaszámok következtében előfordul, hogy a lakossági ivóvízellátásban közvetlen szerepet nem játszó vezetékeken fellépő hibák elhárítása az átlagosnál több időt vesz igénybe, ezért ilyen esetekben kérjük a lakosság türelmét és megértését – tette hozzá Viszokai János.

A MIVÍZ Kft. kéri Miskolc lakosságát, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak az ivóvíz felesleges használatától, takarékoskodjanak  az ivóvízzel.

Íme néhány hasznos javaslat:

  • Borotválkozás, fogmosás során zárjuk el a vízcsapot, utóbbi esetben használjunk poharat.
  • Kézmosáskor is zárjuk el a csapot, amíg szappanozunk.
  • Ügyeljünk arra, hogy ne csöpögjön a csap, akár 75 liter/nap veszteség is keletkezhet emiatt.
  • Csak teljesen megtöltött mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működnek.
  • Fürdés helyett részesítsük előnyben a zuhanyozást, mert egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter vizet használunk fel, míg a kádban fürdéshez alkalmanként mintegy 100-150 litert engedünk ki. Ráadásul a kánikulai melegben egészségesebb, üdítőbb zuhanyozni, mint fürdeni.
  • Használjunk víztakarékos WC tartályt, mellyel az öblítések alkalmával akár 10 liter víz is megtakarítható.
  • Lehetőség szerint gyűjtsük az esővizet locsolásra. Mivel jelen aszályos időszakot pontosan a csapadék hiánya okozza, ezért a növényzet locsolását lehetőleg kútvízből oldjuk meg, ahol erre nincsen lehetőség, ott a vezetékes ivóvízzel történő locsolást a kora reggeli (05:00 – 06:00), vagy esti (10:00 – 11:00) órákra ütemezzük.

(Fotó: Vízosztás a Villanyrendőrnél)