Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Boxer, vipera és kés – ezeket próbálják átcsempészni a határon

A NAV 2019-ben nyert támogatást egy nemzetközi dohány termékek illegális kereskedelme elleni programba. A pályázatában három helyszínre tettek ki csomagellenőrző eszközöket.

Nagyban gyorsítja csomagok átkutatását

A támogatásból a NAV Röszke, Beregsurány és Záhony határátlépőire telepített ilyen készülékeket. A berendezések előnye, hogy az utasok csomagjait gyorsan, hatékonyan és elkülönítetten lehet ellenőrizni. A röntgenes letapogatással a pénzügyőrök az egész csomagot áttudják tekinteni, anélkül, hogy azt ki kéne nyitni. A modern csomagvizsgálók továbbá higiénikusabb és biztonságosabb környezetet teremt mind az utasok, mind a pénzügyőrök számára.

Kevésbé kell tartani attól, hogy veszélyes eszközök kerülnek át az országba

Az 1 hónapja kihelyezett csomagátvilágítók több mint harmincezerszer ellenőrizték a hazánkba lépők poggyászát. Ennek hála többször is előkerült be nem jelentett alkohol- és dohánytermék. A készülékek ennél töbre is képesek: idén júliusban hat boxer, négy vipera és két kés került elő Röszkén. Az érintett személyek ellen eljárást indítottak

A csomagröntgenek a határra kiterjedő illegális tevékenységek megelőzésének jövője.

A visszaszorításban jelentős szerepet nyújtanak ezek az eszközök. Produktívabb, gyorsabb és biztonságosabb vizsgálatra adnak lehetőséget.