Nyáron mindenki szeret kicsit ellazulni, kipihenni az év közbeni fáradt hétköznapokat. De nem csak a határon túl vannak lenyűgöző helyek. Magyarországon is érdemes ellátogatni egy-egy különleges helyszínre. 

Pár ötlet a kalandozni vágyóknak:

 

1. TENGERPART

 Nem elírás: a Körös torkolatánál Csongrád városa mellett a gyönyörű homokos fövenyen igazi tengerparti hangulat fogad. Itt kezdődik a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület, ahol nem csak fürdőzni szoktunk, hanem nagy kirándulásokat, kenutúrákat is teszünk.

2. SOKTEMPLOMOS FALU

A Balaton-felvidéken, szőlőhegyekkel körülvett medencében bújik meg a varázsos hangulatú Dörgicse. Itt van talán az egy főre eső legnagyobb templomsűrűség: a 300 állandó lakosra összesen 7 templom jut, igaz ebből három középkori eredetűnek már csak a romjai vannak meg.

3. VIZIMALOM

Közép-Európa legnagyobb vizimalma itt van Magyarországon, Túristvándiban. A ma is működő malom a XVIII. században épült és igazi ipartörténeti ritkaságnak számít, hogy a víz nem felülről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe.

4. KISVASÚT 

Hazánk legrégebbi kisvasútja éppen idén 125 éves: Károlyi István gróf 1888-ban építtette, hogy a pálházi fűrészüzemet kiszolgálja. Hegymenetben lovak vontatták, a fával megrakott kocsik pedig maguk gurultak le.

5. FESTETT MENNYEZET

Képtelen vagyok megunni az ormánság csodálatos templombelsőit. A református templomok fakazettás mennyezetét bámulva mindig csodálom, hogy volt türelmük a művészeknek ilyen gazdag szimbólumrendszerrel dolgozni, és ennyi féle, jóformán soha nem ismétlődő mintázatot festeni. A fenyőfára temperával festették a színes gyümölcs-, virág-, és levélmotívumokat.

6. ISKOLA+MÚZEUM

Szendrőn  a régi idők tantermeibe kukkanthatunk be a Csáky-kastélyban berendezett Iskolatörténeti kiállításon. A régi padokkal berendezett teremben van ABC-s tábla, fagolyós számolók, kezdeti írásvetítők, palavesszők, palatáblák, tarisznya, mosdótál, földgömbök és egy régi írógép is.

7.  LENYŰGÖZŐ TERMÉSZET

A göcseji bükktáj legszebb részlete a 16 hektáros Vétyemi Ősbükkösben. A fák átlagéletkora 170 év, és jóval 40 méter feletti a magasságuk – ez a természet temploma!

8. KÖNYVTÁR

Szombathely: egyházmegyei könyvtár 40 ezer kötetes gyűjteménnyel, melynek legértékesebb része 16 középkori kódex, 96 ősnyomtatvány és a csak bejelentkezéssel látogatható Herzan könyvtár. A mennyezetet Storno Ferenc freskói díszitik.

9. SZURDOK

Domoszló: a Tarjánka patakvölgye hazánk egyik legszűkebb és leglátványosabb kanyonszerű szurdoka. A háromkilométeres útvonal 3-4 óra alatt járható be. Minimum 5 főtől inditják a vezetést. (jelenleg nem látogatható.)(Mádi József fotója, www.panoramio.com)

10. HATÁRŐR-KÖRLET 

Apátistvánfalva: egy élethűen berendezett határőr-körlet, fegyverszoba és lovasistálló segítségével élhetjük át a határőrélet mindennapjait.

Forrás: https://utazzmaskepp.cafeblog.hu/