Ez már az ötödik alkalom, hogy aszteroidát észleltek az űrben, mielőtt becsapódott volna a Földön – egyre jobbak vagyunk az ilyesmiben.

Kiégett egy körülbelül 10 láb széles aszteroida Izland északi részén. Persze ez időről időre megtörténik, de ez az incidens most abból a szempontból volt figyelemre méltó, hogy az aszteroidát kevesebb mint két órával a becsapódás előtt észlelték a tudósok.

Sárneczky Krisztián érdeme a felfedezés.

A magyar csillagász március 11-én egy 60 centiméteres távcsővel a piszkéstetői obszervatóriumban pillantotta meg az aszteroidát – közölte az Európai Űrügynökség. Összesen négy megfigyelést végeztek a fényes, gyorsan mozgó objektumon, mielőtt Sárneczky jelentést tett leletéről a Kisbolygó Központnak.

Az objektumot Sar2593-nak nevezték el.  A központ értékelő rendszerei 1%-nál kisebb becsapódási valószínűséget adtak ki, de Sárneczky folytatta, és további 10 megfigyelést végzett az objektumról, miközben szoros kapcsolatban maradt a központtal. Egy órával később a számítások már mást mutattak, a kutatók közölték, hogy valóban elkerülhetetlen a becsapódás, és kevesebb mint egy órán belül, 21:21 és 21:25 között következik be. A csillagászok közben már azt is tudták, hogy az aszteroida  Izlandtól néhány száz kilométerre északra kerül a Föld légkörébe.

Az objektumot nem jelentett fenyegetést, mivel fényessége egy 1 méternél nem nagyobb átmérőjű sziklára utalt. Az ilyen kis méretű objektumok nem szokták túlélni a légkörbe való belépést, és évente nagyjából 10 ilyen méretű aszteroida éri el bolygónkat.