Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Elájult a pilóta de egy utas letette a gépet!

Repülési tapasztalattal nem rendelkező utas landolt biztonságosan egy kisrepülőgéppel Floridában, miután a pilóta rosszul lett. Az amerikai szövetségi repülési hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) vizsgálja az esetet, amely kedden történt. Úgy vélik, a pilótánál egészségügyi vészhelyzet lépett fel.

Az egymotoros Cessna 208-as fedélzetén két utas volt, amikor a pilóta “valószínűleg rosszul lett” – idézte a The Guardian online kiadása az FAA közleményét. Az egyik utas simán lekormányozta a kisgépet Palm Beach nemzetközi repülőterére. A LiveATC.net hangfelvétele szerint az utas azt mondta a légi irányításnak: “Komoly a helyzet. A pilótám rosszul lett, és fogalmam sincs, hogy kell repülőt vezetni”.
Megkérdezték, mi a helyzet a pilótával, amire az utas azt válaszolta: “Zavaros. Elájult.” A légi irányító kérte a gép pozícióját az utastól, aki azt válaszolta: “Fogalmam sincs. Floridai partot látok magam előtt és ötletem sincs.
Próbálja meg követni a part vonalát észak vagy dél felé. Igyekszünk meghatározni a helyét” – mondta a légi irányító. Percekkel később az utas megkérdezte: “Fiúk, sikerült meghatározni a helyünket? Még a navigációs képernyőt se tudom bekapcsolni. Azon van minden információ. Ehhez van ötletetek?”
A légi irányító meghatározta a repülő helyét, Boca Raton közelében volt. Ezután elkezdte lefelé kalauzolni. “Próbálja meg vízszintesen tartani a szárnyakat, és nézze meg, el tudja-e kezdeni a leereszkedést. Nyomja előre az irányítókarokat, és kezdjen nagyon lassan süllyedni”
– hallatszik a felvételen. Egy videón, amelyet a CCN-nek sikerült megszereznie, látható, ahogy a kisgép lassan és simán landol.
Egy másik hangfelvételen egy másik légi irányítót hallani, ahogy a többi pilótához szól: “Épp tanúi voltatok, ahogy két utas letett egy gépet”. Az American Airlines egyik pilótája megkérdezte: “Azt mondtad, utasok vitték le a gépet? Ó, istenem. Szép munka”.