Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Elhunyt Moldova György, Kossuth-díjas író

Életének 89. évében meghalt Moldova György tudatta lánya, Moldova Júlia szombaton az MTI-vel. Szombaton otthonában, családi körben hunyt el.

„Tiszta és rettenthetetlen szellemét megőrizzük, írásai, hite, elvhűsége velünk marad és mindannyiunkkal, akik őt olvassuk” – írta Moldova Júlia.

Moldova György 1934. március 12-én született Budapesten. A Szent László Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára járt. Az első forgatókönyvéből készült Szerelemcsütörtök című filmet egymilliónál többen látták. Első könyve, Az idegen bajnok 1963-ban jelent meg, és nyomban a közönség kedvencévé tette.

Rendkívül termékeny író volt, félszáznál több szépirodalmi, harmincnál több riportkönyve jelent meg, több mint tízmillió általa írt könyv kelt el, és több színdarabját is bemutatták.

A József Attila-díjat 1973-ban és 1978-ban is megkapta (a kitüntetést 1957-ben nem vette át), 1983-ban Kossuth-díjas lett, később megkapta a Prima Primissima díjat, a SZOT-díjat, a Nagy Lajos-díjat, a Maecenas-díjat, a Karinthy-gyűrűt, az MSZOSZ-díjat és a tiszteletbeli vasutasnak járó Arany Sípot.

A rádiókabaréban felolvasott humoros történeteinek poénjaiból szólás lett. Saját szavai szerint már életében két utcát is elneveztek róla: a Szép utcát és a Mester utcát.

Nyugodjon békében!