Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Elkerülhető-e a díjfizetés?

Nagyon úgy néz ki, hogy fizetős lesz az M30-as autópálya teljes hosszában, de van egy halvány reménysugár.

Már meg lehet vásárolni a 2022-es éves autópálya-matricákat. Kérdés, hogy szükségünk van-e rá. Aki eddig csak arra használta az autópályát, hogy elkerülje a belvárost, az most törheti a fejét, hiszen jövő évtől az eddig ingyenesen igénybevett szakasz fizetőssé válik.

2015-ben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. "helytelenül jelölte" díjkötelesnek a Miskolcot elkerülő  szakaszt, 2022-ben azonban már szó sincs tévedésről. A Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56,8 km hosszú, októberben átadott kétszer kétsávos gyorsforgalmi út csatlakozik a fizetős utak hálózatához. Ez pedig azt jelenti, hogy a teljes M30-as sztráda díjkötelessé válik januártól.

Veres Pál, Miskolc polgármestere városunk közlekedésének fenntarthatósága érdekében, november 9-én levélben fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy legalább az Y-híd és a turbókörforgalom építésének idejére maradjon díjmentes az M30-as autópálya szóban forgó szakasza. Levelére eddig még nem érkezett válasz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megyénk lakói napi rendszerességgel használják a Miskolc déli és keleti végét összekötő szakaszt. Nem csoda, hisz jóval gyorsabb, mint keresztül autózni a városon.

Mostantól tehát érdemes mérlegelni, ha továbbra is szeretnénk használni a már jól megszokott egérutat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint az éves megyei e-matrica jövő évtől 5200 forintba kerül majd.

Fotók: Veres Pál Facebook-oldala, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.