Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ez mindenkit érint: 20 százalékos drágulás jöhet a boltokban

Akár 8-20 százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak az orosz-ukrán háború miatt. 

Oroszország és Ukrajna a világ árpakészletének 19%-át, a búzának 14%-át és a kukoricának pedig 4%-át termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki, írja a Világgazdaság. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azzal számol, hogy kukoricából és a napraforgóból 20-30%-kal kevesebbet fognak vetni idén Ukrajnában, vagy nem fogják tudni betakarítani a teljes vetést a 2022/23-as szezonban. Az orosz exportot pedig a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el.

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői szerint összeomlóban van az élelmiszerellátási lánc Ukrajnában: az infrastruktúra egy része megsemmisült, sok raktár és élelmiszerbolt üresen áll. Mariupolban például kifogyóban van az élelmiszer-és a vízkészlet, az utánpótlás pedig nem tud bejutni a háború sújtotta településekre. 

Jakob Kern a WFP vészhelyzeti koordinátora elmondta: a fegyveres konfliktus még tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a háború kirobbanása előtt is magasan álltak. Ráadásul a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a 4 millió ember élelmiszerellátását fedező búzakészletének csaknem felét, és a szükséges mennyiségért már havi 71 millió dollárral kell többen fizetni.