Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ezekre figyelj, mikor szavazni mész

Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, hogy zökkenőmentes legyen a művelet.

Szavazni vasárnap reggel 6 és este 19 óra között lehet. A szavazókör pontos címét a postán előzetesen megküldött választási értesítő tartalmazza. A címet a Nemzeti Választási Iroda honlapján az alábbi oldalon lehet lekérdezni, ha ez a dokumentum valamiért elkeveredett volna.

A választópolgárnak a szavazáskor igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

Éppen ezért a szavazás napja előtt mindenképpen megvizsgálni, minden rendben van-e okmányainkkal. Fontos, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet alapján a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejáró dokumentumok is érvényesek.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a választás hétvégéjén szinte valamennyi kormányablak és okmányiroda rendkívüli nyitvatartással működik annak érdekében, hogy pótolni lehessen az esetlegesen lejárt, elvesztett vagy sérült okmányokat.

A választópolgárok három szavazólapot kapnak, az egyiken az országos pártlistára, a másikon az egyéni képviselőjelöltre szavazhatnak, és egy harmadikon pedig a népszavazásra bocsátott kérdésekre válaszolhatnak.

Részletesebb tájékoztatás a Nemzeti Választási Iroda honlapján található.