Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Feladatuk a természetes élőhelyek megőrzése

A Miskolci Városgazda évek óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésének tesz eleget, amikor természetünk védelmét figyelembe véve, előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patak mentén.

Minden évben a patakmedrek két oldalán legalább 1,5 méter szélességben szükséges a növényzetet meghagyni július végéig, ugyanis a vízfolyások medrei élőlényeknek adnak otthont. A patakok úgynevezett ökológiai folyosók és nagyon fontos szerepet töltenek be a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában és életében, hiszen ezek alapján tájékozódnak. A vízfolyások partjain a növények között megjelennek a rovarok, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják. A Szinva-patakon rendszeresen megjelenik a fokozottan védett fekete gólya is. Ő például tápálokozni jár hozzánk.

Tehát ha azon aggódtatok eddig, hogy miért nincs lekaszálva a fű, ez a válasz. Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda munkavállalói az elmúlt évek bevált szokásait alkalmazzák. A természetes élőhelyek megőrzése érdekében a fűkaszálási munkálatokat csak a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben is.