Felejthetetlen dokumentumfilmek a Miskolci CineFest Filmfesztiválon

A dokumentumfilmes műfaj az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs programjában találkozhatunk ilyen alkotásokkal. Lesz köztük zenés, komoly és egészen megrázó is.

Az egyik ilyen megrázó film Hogir Hirori dokumentumfilmje a Sabaya. A film hatalmas sikert aratott a Sundance Filmfesztiválon és Hirori a szekció rendezői díját is elnyerte. 

A svéd film az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól, akiket egy kurd kisebbség tagjai alkotnak. Az ISIS szexrabszolgának rabolta el őket. A Sabaya elénk tárja azt az önkéntes csoportot, akik halált megvető bátorsággal kutatják fel az ISIS által családjuktól elszakított lányokat. A filmben művészien tárulnak elénk az éjszakai mentőakciók, a szöktetések és a nagy találkozások. Minden idők egyik legmeghatóbb, legszívszorítóbb alkotása lehet a Sabaya. 

Azoknak sem kell aggódniuk, akik valami vidámabbat néznének, hiszen a CineFest idei programjában szerepel az a-ha:A film, amely a világhírű legendás norvég zenekar történetét dolgozza fel. A banda 1985 -ben robbant be a köztudatba a Take on Me c. számukkal. Túlzás nélkül lehet azt mondani, hogy egyik napról a másikra lettek világhírűek. De vajon, hogyan sikerült feldolgoznia a tagoknak ezt a hirtelen jött sikert? Thomas Robsham és Aslaug Holm filmjében kulisszák mögötti jelenetek és soha nem látott interjúk segítségével tudhatjuk meg a kérdésre a választ.

Magyar dokumentumfilm is látható lesz a fesztiválon, ami nem más mint Gábor Bence Volt egy egy képregény c. alkotása. A film a magyar képregény kultúráról, annak múltjáról, jelenéről, és jövőjéről szól. 

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált 2021.szeptember 10 – 18. között rendezik meg.

(Szerző: Pataki Gergő)