Újabb fejlesztés zárult le a megyei központi kórházban.

Sikeresen lezárult a fertőzések megelőzését támogató fejlesztés a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban. A csaknem 60 millió forintból megvalósult fejlesztés az intézmény dolgozóinak munkáját segíti, hogy képesek legyenek felismerni, megelőzni, illetve kivédeni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásához vezető veszélyforrásokat. Ennek részét képezte a szervezeti kultúra fejlesztése, a képzések, az eszköz- és anyagbeszerzés, valamint a hatékony kommunikációs tevékenység, szemléletformálás.
A projektnek köszönhetően olyan rendszert alakított ki az intézmény, amely a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés (pneumónia, véráramfertőzés, sebfertőzés, húgyúti fertőzés) megelőzésére nyújt lehetőséget, az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányításával kidolgozott módszertani ajánlásokkal összhangban. Fontosnak tartották, hogy a fertőzések megelőzését helyi szinten kezeljék – ne csak átvegyék az irányelveket, de saját képükre formálva -, alakítsák ki azt a hatékony működést, amely a kórházi fertőzésekkel valóban képes felvenni a harcot.
A projekt megvalósítása nem a pandémia kezelését célozta, a tervezéskor még nem tudhatták, hogy ekkora kockázattal kell majd számolniuk. A fertőtlenítőszerek, fertőzések megelőzését támogató modern rendszerek és eszközök beszerzése azonban így még a vártnál is nagyobb kihívásokban tudja felvenni a küzdelmet az egészségért.
Fontosnak tartják, hogy a projekt eredményeként az egészségügyi dolgozó, a beteg és a hozzátartozó is pontosan tudja majd, mi a teendője, ha fertőzésveszélynek van kitéve – ez pedig nem egyéni, hanem közös érdek mindannyiunk egészségének, biztonságának érdekében.