Filmajánló: Rambo V – Utolsó vér

Gyerekkorunk nagy kedvence, Sylvester Stallone ismét nagyvásznon. Szerintem ez már önmagában is esemény. Főleg ha egy olyan kultikus sorozatról van szó, mint a RAMBO! A film közvetlen folytatása a 2008-ban bemutatott John Rambo című filmnek, amely a Rambo-sorozat ötödik fejezete.

Hivatalos összefoglaló:  John Rambo békésen próbálja élni a mindennapjait arizonai farmján, bár háborús múltjából felbukkanó belső démonaival továbbra is viaskodik. Egy nap azonban házvezetőnője, María unokáját elrabolják. Rambo felveszi a harcot a kegyetlen szex- és drogkereskedő mexikói kartellel, amely több lányt is fogságban tart. Segítője a halálos küzdelemben Carmen, aki a húga után kutat.John Rambo legendás alakja ötödik alkalommal tér vissza a filmvászonra az elnyűhetetlen Sylvester Stallone (Rocky-filmek, Menekülés a győzelembe, Tango és Cash, Cliffhanger – Függő játszma, Szupercella, Creed: Apolló fia) alakításában. Az 1982-ben indult sorozat utolsó epizódjához érkezett, a félelmet nem ismerő vietnámi veterán ezúttal a mexikói drogkartelek ellen száll harcba. A forgatókönyvet is részben Stallone jegyzi, a film rendezője Adrian Grunberg (Börtönregény). Stallone mellett a főbb szerepekben Paz Vega (A szex és Lucia, Spangol – Magamat sem értem, Jobb, ha hallgatsz), Yvette Monreal (Simlis spinék) és Sergio Peris-Mencheta (A Kaptár: Túlvilág, Országúti bordély) látható.

Rambo V: Utolsó vér

Vélemény: A film szállítja azt a 80′-s – 90′-es évek akció hangulatát, amiért szeretjük az ilyesmit. Stallone meggyőző a szerepben, épp annyira esendő (vagyis nem tud elintézni pl. 30 állig felvegyverezett fickót egymagában, ha azok egyszerre fogják körül) mint amennyire heroikus (vagyis simán elintéz 30 állig felvegyverezett fickót egymagában, ha azok külön-külön, vagy max 2-3 fős csoportokban vannak). A film első fele igazi dráma, valódi antireklám Mexikónak (ide se megyek nyaralni!) és remek színész teljesítmény az öreg Slytól. A film második fele egy orbitális mészárszék, grandiózus bosszú etap, már már horrorisztikus akció orgia. Én az utolsó vér után odabiggyeztettem volna a kérdőjelet (Utolsó vér?), mert van még szufla ebben az öreg vérzsákban.
Stallone rajongóknak és akik megőrülnek a ’80-as – ’90-es évek akciófilmjeitől jó szívvel ajánlom, a limonádéfilmek kedvelői nagy ívben kerüljék el.

Előzetes: https://youtu.be/4rzSMekd6RE

Soha se mondd, hogy soha: Sly Cannes-ban azt nyilatkozta, hogy részéről semmi akadálya egy újabb epizódnak, amennyiben ez sikeres lesz.

Lichtenstein Raymond
filmesztéta