Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Főhetett az autós feje, aki hétfőn akart tankolni

Több magyarországi benzinkút ugyanis egész egyszerűen nem nyitott ki, írja a Blikk információira hivatkozva az Agrárszektor.

A lap úgy értesült, a Shell ellátási problémákra hivatkozva nem tudta fogadni az autósokat, a nyitva lévő töltőállomásokon pedig a külföldi rendszámú járművek tulajdonosait nem szolgálták ki. 

A kettős benzinár leginkább az automata kutakat sújtja. Ezeknél a magyar autós is a külföldiekre érvényes áron tankolhat(ott), a különbözetet pedig akkor kapja vissza, ha a számlával, a forgalmival, illetve személyi irataival jelentkezik a kút üzemeltetőjénél. Kivételt a procedúra alól csak azok az újabb benzinkutak jelenthetnek, ahol a forgalmi engedélyen lévő kód leolvasása után a hazai árakra áll át a rendszer – ha azt a központban átprogramozták. 

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, a rendelet megjelenését követően két perc állt volna a rendelkezésre, hogy a nyitva tartó, 24 órás kutak kezelői, üzemeltetői végrehajtsák az utasításokat. Egri Gábor hozzátette: több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani.

A hatósági árak miatt kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai közül sokan éppen ezért úgy döntöttek, hogy inkább nem nyitnak ki hétfőn reggel, elkerülve ezzel az esetleges bírságokat.