Érdemes a patikusok tanácsát és segítségét kérni egy hosszabb utazás előtt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a naptejek mellett láz- és fájdalomcsillapító, valamint fertőtlenítőszer és sebtapasz mindenképpen kerüljön a bőröndbe. A bizotsításokról is érdemes tájékozódni, és az is hasznos lehet, ha az ottani orvosi ellátásnak is kicsit utánanézünk.

A krónikus betegségre rendszeresen szedett gyógyszereken kívül megfázásra, csípésekre, kisebb sérülésekre és allergiára is ajánlott a megfelelő tablettákat vagy krémeket bekészíteni az utazótáskába. A vakáció során már a repülőn sem lehet elég elővigyázatosnak lenni. Ha külföldre utazunk, akkor a repülőn húzzunk maszkot vagy valamilyen torokfertőtlenítőt szopogassuk az utazás alatt. Ezutóbbi a nyomáskiegyenlítéskor is hasznos lehet. Az altatókkal és a nyugtatókkal legyünk elővigyázatosak, mert a külföldi hatóságok háziorvosi papírt kérhetnek!

Főleg külföldi nyaralások tapasztalatai alapján a leggyakoribb problémát az emésztőrendszeri panaszok – főleg hányás és hasmenés – okozza. Ha hányással vagy hányingerrel küzdünk, érdemes már indulás előtt néhány nappal probiotikumot szedni, ami enyhíti a problémát.  A probiotikum akkor is jó, ha már adódik kint valamilyen hasmenés, akkor nyugodtan lehet akár nagyobb adagban is szedni. Az adagolást viszont feltétlen nézük meg a tájékoztatón. Nagyon jó hatású lehet a széntabletta, mert az abszolút megköti amtoxinokat, amiket ezek a kórokozók termelnek. Ezen kívül vannak kifejezetten olyan anyagok, amelyek az erős hasmenést gátolják, így ne hagyjuk ki a patikát utazás előtt.