Elhelyezték az M6 autópálya Bóly-Ivándárda (országhatár) közötti útszakasz és a Villányi csomópont alapkövét. A munkálatok február óta zajlanak, és várhatóan 2024 elejére az M6 autópálya eléri az országhatárt.

A projekt a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg a STRABAG Építő Kft. és Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.

A beruházó közleménye szerint a régészeti feltárások rövidesen befejeződnek, majd a nagytömegű földmunkák − humuszleszedés, töltésépítés, bevágás készítés − időszaka következik. Ezek mellett megkezdődik a műtárgyak építéséhez szükséges próbacölöpök építése is.

A Bóly és Ivándárda közötti 20 kilométeres szakasz 26,6 méteres koronaszélességgel, középen fizikai elválasztással és burkolt leállósávval készül. A tervezési sebesség 130 km/óra. 

Az érintett szakaszon három különszintű csomópont épül: az M6-M60 elválási, a Bóly-keleti és a Villányi csomópont, amelyekkel a környező települések (pl. Villány, Töttös, Lippó, Nagynyárád, Ivándárda, Szajk, Bóly és Bezedek) gyorsforgalmi úthálózatba történő csatlakozása valósul meg.

A beruházás során 16 műtárgy épül, melyek közül a legjelentősebbek a Villány − Mohács vasútvonalon átvezető híd, illetve a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak feletti völgyhidak.

Ezeken felül komplex pihenőhely létesül Nagynyárádnál, komplex ellenőrzőhely Ivándárda mellett és mérnökségi telep Babarcon.

Az M6-os autópálya horvát határig vezető, mintegy 20 kilométer hiányzó szakaszának megépítésével teljeskörűen megvalósul az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti gyorsforgalmi közúti kapcsolat magyarországi szakasza.

A fejlesztés célja továbbá a dunamenti és a mohácsi térség közlekedésének javítása mellett az Észak- és Dél-Európa közötti tranzitforgalom biztonságos és gyors kiszolgálása.

A Villányi bekötőút az M6 autópálya (Villányi csomópont) és a Villány elkerülő keleti csomópontja közötti szakasz kapcsán előzetes vizsgálati dokumentáció, illetve engedélyezési és kiviteli terv készül.

A 9 kilométer hosszú, 2×1 sávos szakaszon 3 csomópont (M6 autópálya Villányi csomópontjához való csatlakozás, villányi elkerülő út keleti körforgalmi csomópont, mároki bekötő út csatlakozása), továbbá 1 műtárgy (Mároki-vízfolyás felett) tervezése van folyamatban. A tervező a munkát megkezdte, és 2022 végére várhatóan elkészülnek a végleges tervek.

Forrás: magyarepitok.hu