Egyelőre nincs vészhelyzet térségünkben.

Elérte a Sajón levonuló szennyezés a borsodi területeket, de úgy tűnik egyelőre nincs veszélyhelyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Mint írják, a sajtóban napvilágot hírek alapján azonnal intézkedtek a káresemény felderítése érdekében. A folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság másodfokú vízminőség kárelhárítási készültséget rendelt el, azonnal értesítették a B-A-Z. Megyei Kormányhivatalt, és a területen érintett természetvédelmi szerveket. Magyarországi területen a folyó vize az érzékszervi tapasztalatok alapján a normál állapotot mutatja, szaghatás vagy halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó.
Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határ térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a veszélyes, mérgező fémek mennyisége mind határérték alatt van, az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede. A jelek szerint nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid tartalmú anyag került a Sajóba Szlovákiában.
Amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósultak, addig folytatják a rendszeres vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést.