Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Hidat akartak robbantani Harkán

Tűzszerészek távolították el csütörtökön a Harkán található Fehér híd szerkezetében talált második világháborús robbanószereket.

A robbanószerre utaló nyomokat munkások találták meg szerdán a felújítás alatt lévő Fehér hídon. A helyszínre kiérkező tűzszerészek megállapították, hogy valóban robbanóanyagról van szó, melyet annak idején a híd két oldalán, a felszíntől nagyjából húsz centiméter mélységben, egymástól nyolcvan centiméterenként elásott, faládákban helyeztek el.

Első éjszaka a munkaterületre a Harkai Önkéntes Tűzoltó Egyesület vigyázott, felkészültek rá, hogy a híd körüli ötven méteres körben ki kell üríteni hét-nyolc lakóházat, de erre nem került sor. A tűzszerészek végül csütörtökön, a rendőrség biztosítása mellett munkagépekkel kezdték meg a terület feltárását és a robbanószerkezetek eltávolítását. A hídról egy méternyi réteget távolítottak el, melynek során a föld alatt összességében egy ládányi robbanóanyag maradványra bukkantak, a többi az idők során tönkrement, illetve a csapadékkal elmosódott eredeti helyéről.

A hidat valószínűleg robbantáshoz készítették elő, ami elmaradt, a robbanószereket pedig a híd szerkezetében hagyták. A megmaradt robbanóanyagot a tűzszerészek speciális járművének rakterébe helyezték, majd pedig egy gyűjtőpontra szállították, hogy később megsemmisíthessék.