Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Holdfogyatkozás lesz hétfő hajnalban

Teljes holdfogyatkozásra várható hétfő hajnalban. A jelenség Magyarországon is jól látható lesz közvetlenül napfelkelte előtt, azonban csak részleges holdfogyatkozásként. A várható történésről a Svábhegyi Csillagvizsgáló adott ki közleményt adott ki.

De mi is az a holdfogyatkozás, és miért tűnik ilyen misztikus jelenségnek?

A történelem hajnalán az ember félelemmel vegyes csodálattal tekintett az éjszakai égboltra. Az ezernyi fénypontot fürkészve történeteket, legendákat szőtt a végtelenbe vesző sötétség szikrázó csillagai köré. Nincs ez másként napjainkban sem. Az elmúlt évezredek során sokat tanultunk az űr titkairól. Mégis, időről időre hatalmába kerít bennünket valamilyen varázslatos érzés, amikor a sötét éjszakában felnézünk azokra a ragyogó ékkövekre, amelyek őseinket is ámulatba ejtették.

A Hold fogyatkozása kevésbé drámai, ugyanakkor sokkal nagyobb területen észlelhető, a teljes holdfogyatkozás is szinte a fél világon, mivel a Föld árnyéka képes égi kísérőnket teljesen beborítani. Ezért láthatunk akár minden évben teljes holdfogyatkozást. Vagyis csak láthatnánk.

Szerencsére nincs szükségünk speciális felszerelésre, szemben a napfogyatkozás megfigyelésével. Elég, ha feltekintünk az égre. Könnyű lesz megtalálni, a telihold lesz a legfényesebben tündöklő égitest. Magyarországon hajnali 4 óra 27 perckor kezdődik a jelenség, mikor a Hold alig 6 fokkal tartózkodik majd a délnyugati látóhatár felett. A jelenség várhatóan 7 óra 55 perckor ér véget, hazánkban azonban 5 óra 7 perckor lenyugszik a Hold.