Programokkal ünneplik a pécsi Zsolnay-gyár működésének első évtizedeiben készült rózsaszín porcelánokból tíz éve megnyílt kiállítást a baranyai megyeszékhelyen.

Bővítetett kiadásban lesz látható

Winkler Barnabás gyűjtő kollekciója a tíz év alatt több mint 160 ezer látogatót vonzott. Az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, melynek bemutatóján a gyűjtő, Winkler Barnabás építész, akadémikus is részt vesz, aki elmondja gondolatait a kiállításról és mesél a könyv születésének körülményeiről.

Pompázz rózsaszínben!

Az eseményen közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész. A részvétel az eseményen ingyenes és 19-én a Rózsaszín Zsolnay című kiállítás is térítés nélkül látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre. Az 1200 darabos tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérleteinek nyomán születtek.

Minden tárgy egyedi

Az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találni közöttük két egyformát; hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. A használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották. A kiállításról és a programokról bővebb tájékoztatás a zsolnaynegyed.hu oldalon olvasható.

Kép: zsolnaynegyed.hu