Ha van kerted, pontosan tudod, milyen sok a teendőd ebben a hónapban. Ha nincs, viszont sok a szabadidőd, akkor még pont alkalmas az időpont a hobbikert megálmodása utáni megvalósításhoz. 

Nézzük a legfontosabb teendőket!

Locsolni, locsolni és locsolni 

Mivel elég aszályos időket élünk – leszámítva a közelmúltbéli sajnos jégeső érkezését – ez a legelső, amiről ne feledkezz meg. Szomjazik a föld. A fű sárgásabb színét mutatja. Érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban kertészkedni, ezzel magadat is véded a túlzó naptól.  Ha virágot vágnál a vázába, azt is tedd meg még kora reggel, mert a szárai ilyenkor még tele vannak nedvességgel, és tovább bírják odabent.

Ültess, palántázz!

Ezekben a napokban ültethetsz csemegekukoricát, babot, a retket vagy a céklát. Az előnevelt paprika és paradicsom palántákat is áttelepítheted a kert egyik napos felébe. Kiszórhatod a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait. A lassabban növekedő növényeket palántaként ültesd. A hónap elején a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt is ültetheted.

Legyen mindig szép a virágágyásod

A tavaszi virághagymások erre az időre már elvirágoznak. A rózsák azonban még javában pompáznak, de lassan a kardvirágok és liliomok is virágba borulnak. Most még van idő elvetni néhány egynyári növényt. Ha javasolhatunk párat: estike, porcsinrózsa, nyári ciprus. A petúniát vagy a muskátlit is kiteheted az erkélyre. 

Gyümölcsös- és zöldség a kertben

Most lehet időszerű a szamóca és a cseresznye betakarítása. A szamócát vissza kell vágni a betakarítás után, a málna pedig a virágzása vége táján még egy második trágyázást is igényel. A lehullott cseresznyét azonnal el kell távolítani a fa alól, hogy ezzel is megelőzzük a gombabetegségeket.  

Vesd el a téli tárolásra szánt zöldségeket.  Bimbóskel, fekete retek, karalábé és a cékla. De másodvetésben még kiszórhatunk késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot és egynyári fűszernövényeket is.
Ha van egy sarokban gyógynövény vagy fűszernövény: már lehet gyűjteni a leveles hajtásokat. 

Ne legyél lusta, gereblyézz!

Támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb egy helybe vetett növényt is ilyenkor kell megritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz. Gereblyézz, lazítsd a földet.