Amikor azt látod, hogy kertedet különböző helyeken kisebb-nagyobb földkupacok borítják, azonnal tudod, hogy ki a bűnös. A vakondtúrások megjelenése minden kert tulajdonosnak bosszúságot okoz.

Na de miért túr a vakond?

Nem azért, hogy Téged bosszantson, hanem azért, mert táplálékot keres. A járatokban felhalmozódott földet egy ideig maga alá tapossa, majd amikor már túl sok a föld, a földfelszín irányába fejével kinyomja, ebből lesz a sok apró kis vulkanikus hegy, a vakondtúrás. Természetes, lapát alakú, erős karmokban végződő mellső lábaival könnyen és kitartóan ás, laza talajban ámulatba ejtő gyorsasággal túr.

Ne légy dühös rá, segít neked!

A vakond tökéletes jelzője annak, hogy kártevő van a kertben. Megjelenése tévedhetetlen jele annak, hogy kertünk talaja pajorral, lótetűvel és egyéb kártevőkkel fertőzött. Súlyának megfelelő másfélszeres mennyiségű kártevőt pusztít el naponta. Fő tápláléka a giliszta, bogarak (cserebogár, ganéjbogár), lótetű, és ezek lárvája, de a csigákat sem veti meg. Rendkívüli szaglása miatt könnyen kiszimatolja őket.

A növények bánják jelenlétét

Sokan azért nem szeretik a vakondot, mert megjelenésükkel tönkre mennek a virágok a kertben, a veteményes, és minden földben található zöldelő növény. Na de miért? A vakond nem eszi meg a növények gyökereit, helyette a járatokban való mozgás következtében kiforgatja azokat, ezért azok elszáradnak és a növény pusztulását okozzák. Nem szándékosan okoz tehát kárt.

Ne feledd! A vakond védett állat! Soha ne bántsd!

Ha szeretnéd elűzni a kertből, következő cikkünkben humánus módszereket ajánlunk eltávolításukra.