Tamás József romániai magyar katolikus püspök, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke és Kontra Éva szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Társaság első általános elöljárója kapta idén a Hit-pajzsa díjat.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést szombaton adták át Budapesten

A díjazott életútját ismertetve Sajgó Szabolcs elmondta: a II. világháború  poklában, 1944-ben született Madéfalván nyolcgyermekes családban.
Már gyermekként megmutatkozott mélyebb vonzódása a papi hivatáshoz, ezért az általános iskola után szülei a gyulafehérvári római katolikus líceumba íratták. 18 évesen kezdte el a papságra felkészítő tanulmányait. Tamás József vallja, ahogy a hivatást nem mi választjuk, az igazi hivatás az isteni hívásban mutatkozik meg.

Tamás Józsefet Márton Áron szentelte pappá 1968-ban Kolozsváron. Felszentelése után Medgyesen volt segédlelkész, majd 1972-től Tűrön lett plébános. 1979-től 1997-ig a gyulafehérvári papnevelő intézetben tanított. 1997-ben szentelték püspökké, ezt követően több mint két évtizeden keresztül a Gyulafehérvári Egyházmegye segédpüspökeként szolgált.

Nagyon sok helyzetben talpon maradt a másik helyezett

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Kontra Évát méltatva úgy fogalmazott: a szerzetes nővér "Istenben bízva életének minden nehéz pillanatában talpon tudott maradni". Talpon maradt, amikor a világháború után a történelem szétszakította családját. Talpon maradt, amikor egy koncepciós per során rá és három társára "húsz perc alatt összesen húsz évet osztottak ki" és akkor is, amikor a piliscsabai szociális otthon 15 évnyi vezetése után köszönet és a békés nyugdíjazás helyett elbocsátották. Mindezek után 1986-ban az ő vezetésével alakult meg a Magyarok Nagyasszonya Társasága, és 30 évig vezette a rend által fenntartott Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthont.

 

Kép: magyarnemzet.hu