Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kora ősszel is robognak a vonatok

Idén már 1,3 milliónál is többen utaztak a magyar tengerhez vonattal, ami több mint a járvány előtti utolsó évben. Várhatóan a kora őszi időszakban is sokan utaznak majd a Balatonhoza korábbi évek utasforgalmi tapasztalatai alapján. – közölte a MÁV.

A vasúttársaság ezért az utószezonban is biztosítja a sűrű vonatközlekedést augusztus 30. és szeptember 12. között. Azok is számíthatnak a vasútra, akik a Tisza-tóhoz utaznának, hiszen hétvégente továbbra is közlekedik Budapestről a közvetlen Tisza-tó expresszvonat Tiszafüredre. 

Az utószezoni menetrend érvényessége alatt, augusztus 30-ától szeptember 12-éig továbbra is elérhetők a  Balaton 24/72 napijegyek, amelyekből már több mint 18 ezer kelt el.  A napijegyek 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak másodosztályon a Balaton körül, a Tapolca–Sümeg szakaszon és a balatonfenyvesi kisvasút járatain, valamint a Balatonfüred és Tihany közötti autóbuszjáratokon. A Balaton 24/72 Duó napijeggyel pedig a Balaton térségében közlekedő számos további autóbuszjáraton is utazhatnak. A kijelölt InterCity vonatokra kedvezményes áron és korlátozott számban továbbra is megvásárolható a Balaton Okosjegy, ami kizárólag a MÁV applikációban és az interneten érhető el. A jegyek magukban foglalják a helyjegyet is.  A főszezon elmúltával visszatér a jól ismert kerékpáros díjszabás a Balatonnál: biciklit az ország bármely állomásától a 420 forintba kerülő, 1 napig érvényes Balatoni kerékpáros túrajeggyel lehet a tóhoz, illetve érvényességén belül a tó menti állomások között szállítani. Az InterCity-vonatokra a kerékpáros túrajegyen felül kerékpárhelyjegy váltása is szükséges.

Az északi parton, a Székesfehérvár és Balatonfüred között elkészült villamosításnak köszönhetően az utószezonban is új menetrendi struktúrát vezet be a vasúttársaság, kihasználva a csökkenő menetidő és a csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatású szerelvények előnyeit.

A MÁV-START az idei utószezonban is folyamatosan nyomon követi az utasforgalmat, és amennyiben szükséges, beavatkozik a kapacitások bővítésével, átcsoportosításával. A Volánbusz nyári időszakra meghirdetett balatoni többletjáratai a tanév kezdetével leállnak.