Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kormányinfó: újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási hetet

Elsők vagyunk Európában a harmadik oltást tekintve – kezdte a mai Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról is beszélt, hogy 507 intenzív, és több mint 4400 szabad ágy van még, de ha szükséges újabb helyeket is meg tudnak nyitni.

"A harmadik oltás kulcsfontosságú, június 10-ig 3.7 millió honfitársunk kapta meg a 2. oltást, így őket december 10-ig meg fogjuk keresni, hogy ha még nem jelentkeztek, akkor vegyék fel a 3. oltást." – mondta a miniszter. Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, az ország településein pedig a jövőben oltási akciónapok lehetnek, ezt az operatív törzs szervezi meg.

Az Operatív Törzs feladata kidolgozni azt, hogy december 13-a után milyen módon kaphassák meg az 5-11 évesek a Pfizer vakcinát. A 12 év felettiek számára elegendő a vakcina. Az OT azt a feladatot is megkapta, hogy dolgozza ki, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a jövőben miként változzon, de pontos döntés erről még nincsen. 


A magyar kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés. "Kérni kell az egyetemes szolgáltatást és akkor automatikusan jár az önkormányzatoknak a rezsicsökkentés, az egyetemes szolgáltatói ár 31 forint, ez vonatkozik a kis- és közepes vállalkozásokra is. Akár már ma megjelenhet az erről szóló rendelet." – mondta a miniszter.