Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Környezetbarát CNG midi buszok érkeznek Miskolcra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kezdjük el használni a “zöld” és az “okos” jelzőket, ha Miskolcról van szó, ugyanis ez a város Magyarországon elsőként csatlakozott a környezet védelmét és fenntarthatóságát szem előtt tartó Zöldebb Városokért (Green City) mozgalomhoz.

Városunk egyik legjelentősebb beruházása a sűrített földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzése volt, amellyel elősegíthető a sűrűn lakott városok levegő minőségének javítása. Az MVK Zrt. az elavult, dízel autóbuszait 75 darab CNG autóbuszra váltotta, a Zöld Busz projekt keretében pedig már folyamatban van 10 darab elektromos, környezetkímélő, klímasemleges, városi, elektromos busz gyártása és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítése. Ezek az elektromos járművek ez év nyarán állhatnak forgalomba Miskolcon.

A Miskolc Holding Zrt. igazgatósága új, sűrített földgázüzemű CNG midi autóbusz lízing konstrukcióban történő beszerzését hagyta jóvá. Az MVK nem állt le ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem a fejlesztésekkel – mondta Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte azt is, hogy a midi buszok jól alkalmazkodnak Miskolc domborzati adottságaihoz, így gyorsabbak és hatékonyabbak, mint a csuklós változat. A 9-es, 11-es, 28-as, valamint 68-as autóbuszok helyére tökéletesen passzolna ez a típus, de ötletként már felmerült az is, hogy akár egy-egy új viszonylatra állítanák forgalomba az új járműveket.

2017-ben már kipróbálták a CNG midi autóbuszokat Miskolcon.

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere az esemény kapcsán kiemelte, Miskolcon a tömegközlekedés nagy múltra tekint vissza, hiszen a villamosközlekedés már 1897-ben megindult a városban. 

Magyarországon elsőként 1903. június 8-án itt indult meg a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés. A forgalom lebonyolításához 8 személyes társasgépkocsikat használtak. 

2019-ben Magyarország Kormánya Nemzeti Buszstratégiai Programot indított. A program fő célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz járműpark megújítása a hazai buszgyártás erősítésével, valamint a „Zöld” irányelvek mentén történő beszerzések támogatása. Ezen a „zöld” úton tovább haladva kívánunk most 6 db környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbuszt vásárolni. A hat darab CNG midi autóbuszbeszerzés megvalósításához közbeszerzési eljárás lebonyolítása szükséges. Reményeink szerint akár már 2022 év végén is forgalomba állhatnak az új járművek – emelte ki Miskolc polgármestere.

A hat darab környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbusz érkezése 2022. év végén várható.