Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Kupakgyűjtő szívek bukkantak fel a városban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PET palackos italok fogyasztása miatt egyre több kupak landol a szemétben. Környezetvédelmi szempontból pedig nagyon fontos, hogy szétválogassuk és összegyűjtsük őket.

Az újrahasznosításnak köszönhetően nem szennyezik, terhelik a környezetet, nem gyarapítják a mindössze egyszer használt majd eldobott műanyaghulladék komoly ökológiai problémákat okozó tömegét

-olvasható az önkormányzat közleményében.

Emelett jó célt szolgálnak, hiszen az összegyűlt kupakokkal alapítványokat segítenek.

Mennyit ér egy kupak a rászorulóknak?

Magyarország legnagyobb felvásárlója 65 forintot ad egy kiló kupakért.  Ez a cég évente körülbelül 200 tonnányi kupakot vesz át. Kis mérés és számolás után kiderül, hogy körülbelül 1000 darab ér 100 forintot. Nem tűnik soknak, de legyen ez ösztönző hatású. Gondoljunk arra minden egyes PET palack összelapítása során, hogy a kupakoknak nem a szemetesben van a helye, és egyszer majd sok kicsi sokra megy.

A gyűjtőedényeket Miskolc kilenc közterületén találhatjátok meg: az Árpád téren, a Stadion úti óvodánál, a Szentgyörgy utcán, a Klapka utcán, a Tapolcai elágazásnál, az Erkel Ferenc utcán, a Szeder úti ABC parkolójánál, az Aradi sétányon az Ellipsum Élményfürdő mellett, a Martinkertvárosban pedig a Kisfaludy utcai élelmiszerüzlet mellett.

A tizedik kupakgyűjtő szív feltöltését a Városháza belső udvarán, az ügyfélszolgálat Városháztér felőli bejáratának szomszédságában már megkezdte Veres Pál polgármester, Varga Andrea alpolgármester, valamint  a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzati képviselők is.