Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Lesz tanítás szeptembertől ?

A harmadik oltás lehetőségét Európában Magyarország biztosította elsőként, az időpontfoglalás a harmadik oltásra gördülékenyen zajlik – nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, György István.

Jól halad a diákok oltásai is – tervben van az iskolakezdés

Az államtitkár cáfolta, hogy a szeptemberi iskolakezdés veszélyt jelentene, mivel Magyarországon az egyik legmagasabb a diákok átoltottsága. A 12-15 évesek oltására már június közepe óta lehet regisztrálni és időpontot foglalni, és az oltóhelyek egész nyáron nyitva vannak. Már közel 200 ezer 12-17 év közötti fiatalt regisztráltak a szülők, és több mint 80 százalékuk meg is kapta az oltást. Hozzátette, ugyanakkor indítanak egy külön akciót: augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2. és 3. között oltás lesz – immár az iskolákban, ahol minden gyermeket el tudnak érni.

Nincs egészségügyi kockázat

A szakember kifejtette: a harmadik oltás beadására azért van szükség, mert a vírus új mutációinak, így a delta variánsnak a terjedése rendkívül gyors. A harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos, akiknél lassabban alakul ki az immunitás, valamint a krónikus betegek csoportjában – emeli ki az MTI. A szakértők szerint a harmadik oltás beadásának nincs egészségügyi kockázata, így bárki, aki igényli, megkaphatja.

Gördülékenyen zajlik az időpontfoglalás

Tájékoztatása szerint a harmadik oltásra a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, valamint a központi oltóhelyeken – országszerte 78 kórházban – zajlik a vakcinák beadása. Amennyiben valaki nem kap azonnal időpontot, egy másik oltópontra is bejelentkezhet, mert a harmadik oltás nem lakóhelyhez kötött. Eddig mintegy 83 ezren regisztráltak és 75 ezren már meg is kapták a harmadik vakcinát.