Egy ideje a Dél-Kiliánban élők több fórumon is hangot adnak nemtetszésüknek egy új beruházás iránt, miszerint a Városi Önkormányzat a körzeti orvosi rendelők felújítására megnyert pályázati pénzt – a meglévő szolgáltatóház mellett – egy új épület felhúzására fordítja.

A beruházás a városrész központi helyén legkevesebb 16 – több mint harminc éves – egészséges fákból álló, összefüggő zöld lombozatú, számos madárfajnak és mókusnak életteret adó területet érint. A lakosok egy csoportja természetkárosító beavatkozásnak minősítette a tervek megvalósítását és alternatív javaslatokat kért a zöld, nyugodt életterük, a természet megóvása érdekében, melyről évek óta elhúzódó vita folyik az ott élők és a városvezetés között – áll a Kilián-dél Közösség levelében. 

A város vezetése ígéretet tett, hogy a Dél-Kiliánba tervezett orvosi rendelő a lehető legkevesebb zöld felületet veszi el az ott lakók elől. A rendelőhöz szükséges parkolókat így nem a játszótér helyére tervezik, vagyis a liget továbbra is az ott lakó családok és mókusok zöld övezete marad.

A fejlesztés kapcsán fontos azonban látni, hogy a jelenlegi orvosi rendelő a jelenlegi szabályozások szerint nem alkalmas funkciójának ellátására, így a rendelőintézetnek csak korlátozott ideig lehetséges meghosszabbítani az engedélyét.

 

Az Európai Unió a következő ciklusban előreláthatólag nem biztosít majd forrást ilyen típusú egészségügyi intézmények felújítására, építésére, így az új orvosi rendelőt minél hamarabb el kell kezdeni felépíteni, a már korábban jóváhagyott terveket csak annyiban módosítva, amely nem lehetetleníti el a projekt megvalósítását, különben a dél-kiliániak rövidesen ellátás nélkül maradhatnak – áll az önkormányzat csütörtöki közleményében.

A régi rendelő felújítására nincs műszaki lehetőség.

A közleményben azt is leírják, hogy a tervezési szakasz már két éve véget ért, már csak a kivitelezés maradt hátra, így a város számára mindössze két lehetőség maradt: vagy elkészül egy új rendelő a Dél-Kiliánban vagy rövidesen semmilyen intézmény nem marad a területen.

A miskolci önkormányzat emelett megköszönte minden érintett türelmét és kitartását.