Eddig országos szinten már 650 ezer nyilatkozat beérkezett. 

„Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 100 ezer szülő nyilatkozatát várja”

 – ezt nyilatkozta a sajtónak Tállai Andrást.  

„Eddig kell az adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot, az úgynevezett VISSZADO-t kitölteni. Az esetek jelentős többségében mindkét szülőnek jár a családi pótlék, de azt ténylegesen csak az egyik szülő kapja kézhez, így az ő bankszámlaszámát, vagy postai címét ismeri az adóhivatal.”

Viszont a másik szülő esetében az adóvisszatérítéshez szükséges legfontosabb adat hiányzik. Az adóhivatal nem tudja, hogy hová kell utalni a visszajáró adót.  Ezért kell nyilatkozni, szilveszterig.

Széles az érintettek köre

Nemcsak a munkabérből származó jövedelmed adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekhosoknak  az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos rész jár vissza. A katások pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak.  

A VISSZADO-t legegyszerűbb online kitöltened, hiszen az űrlapon szerepelnek az adóhivatal rendelkezésére álló adatok, csak a hiányzó adatokat kell beírnod.

De a nyilatkozat papíralapon is benyújtható a postán keresztül, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is leadhatod.

fotó: pixabay