Kezdőlap KORONAVÍRUS

Megdöbbentő: az agyat is károsíthatja a koronavírus

Közvetlenül is képes megtámadni az agyat a koronavírus – erre a következtetésre jutottak tudósok, amelyet a Nature című szaklapból szemlézett az Infostart

A fertőzésen átesett emberek arról számoltak be, hogy memóriazavarokkal, ködös gondolkodással küzdöttek, de voltak olyanok is, akik agyvérzést kaptak. A szakértők most azt vizsgálják, elkerülhetőek-e ezek a hosszútávú következmények, ha időben felismerik a tüneteket. Az eddigi kutatások nem túl szívderítőek: összehasonlították egy covidon átesett és egy egészséges ember agyát, amiből az derült ki, hogy annak, aki elkapta a vírust, az agykéreg több területén megfogyatkozott a szürkeállománya. Korábban azt gondolták, hogy a vírus a neuronokat támadja meg, azonban kiderült, hogy a vér-agy gáton nagyon nehezen jut át. A legfrissebb adatok szerint a vírus az orron keresztül, a szaglónyárkahártyán jut be, és már kis mennyiségben képes bajt okozni.

Arnold Kriegstein a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurológusa azt derítette ki, hogy hogy a koronavírus egy olyan sejttípust fertőz meg, amelyből az agyban nagyon sok van, és a neuronok tápanyagellátásáért is felelősek. Emiatt alakulhat ki a ködös gondolkodás, ráadásul ezekre, az úgynevezett asztrocitákra akkor is hat a vírus, hat közvetlenül nem fertőzi meg őket. Mindezek miatt most azt kutatják, hogy hogy hány agysejt megtámadása kell ahhoz, hogy a tünetek megjelenjenek. Ennek azért van különös jelentősége, mert az adatok szerint 26 koronavírusban elhunyt beteg 66 százalékánál az agyban is kimutatható volt a vírus jelenléte. 

Sajnos nincsenek biztonságban a neuronok sem, melyeket nem maga a vírus, hanem saját immunrendszerünk támad meg. Az ugyanis a koronavírus miatt egyes esetekben úgynevezett autoantitesteket termel, ezek viszont már képesek átjutni a vér-agy gáton, és támadásba lendülni ott is, ahol nem kellene; mégpedig úgy, hogy rontják a neuronok vérellátását, gátolva ezzel működésüket. Bizalomra adhat okot, hogy a magas vérnyomás kezelésére szedett gyógyszerek segíthetnek a kezelésben, a többi tünet megelőzése, illetve gyógyítása esetében azonban még további kutatásokra van szükség.