Milyen filmeket nézzünk karantén idején?

Sajnálatos módon a mindnyájunk ismert okok miatt arra kényszerülünk ezekben a vészterhes időkben, hogy ha tehetjük, ne mozduljunk ki otthonról.
Mit is lehet otthon csinálni a rengeteg szabadidőnkkel? Igen, nézzünk filmeket! És mi is lehetne a legjobb téma, mint a vírusfertőzéssel kapcsolatos filmek, legyünk stílusosak.
Természetesen ezek a filmek mind fikciók, ne úgy álljunk hozzájuk, mint egyfajta dokumentum vagy oktatófilmhez. Bűnös élvezetek, semmi több.

Kezdjük egy igazán klasszikussal, a Végtelen történet és a Tengeralattjáró német kultrendezője, Wolfgang Petersen talán legismertebb alkotásával:

Vírus /Outbreak/ amerikai katasztrófa film, 127 perc, 1995

A képen a következők lehetnek: 3 ember

Sam Daniels ezredes halálos vírust tanulmányoz Afrikában, amely az egyik faluban szinte teljesen kiirtotta a lakosságot. A vírus veszélyesebb, mint a pestis és könnyebben fertőz, mint a nátha. Sam rádöbben, hogy a fertőzés eljuthat az Egyesült Államokba és 48 órán belül megfertőzheti az egész országot. Gyanúja beigazolódik, egy amerikai kisvárosban több ember is szörnyű kínok közt hal meg. A sereg karantént von a város köré, míg Sam volt feleségével a vírus ellenszerét keresik. Azonban váratlanul felettese kizárja az ügyből. Sam hamarosan kénytelen rádöbbenni, hogy a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki és le akarja bombázni a várost, hogy így fékezze meg a mutálódott vírust, s hogy eltussolhassa az ügyet.
Outbreak' turns 25 and the timing feels weird - CNN

Ki ne látta volna ezt a sztárparádét felvonultató alkotást? Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland – hogy csak a legnagyobbakat említsem. De mindnyájan emlékszünk az egész kalamajkát elindító Patrick Dempseyre és a kis majomra is. Örökbecsű darab, mindenkinek látni kell. Outbreak (1995)
Örökbecsű alkotás érdemes néha leporolni és újranézni.

 

2011-ben elkészült egy hasonló alkotás, a Fertőzés. Steven Soderbergh thrillere a mostanihoz nagyon hasonló, gyorsan terjedő járványról és megállíthatatlannak tűnő járványról szól. A sztori szerint egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat közben a széthullás veszélye fenyegeti.
Mozigépész – FERTŐZÉS (Contagion) | KÁTÉ

Újra sztárparádé. Marion Cotillard, KateWinslet, Matt Damon, Lawrence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Partlow emelik a tétet. Contagion' writer, scientific adviser reflect on film's newfound ...Steven Soderbergh's Contagion: sounding alarm for the next pandemic?

Az érdekes tény, hogy a film forgatókönyv írója szerint MOST a világban rosszabb a helyzet, mint amit akkor leírt!
Az is elég hátborzongató, hogy ez a fertőzés a filmben is Kínából indul ki, igaz, nem Vuhanból, hanem Hongkongból, és itt is a denevérek a felelősök. Brrrrrrr!!!

Amikor a forgatókönyv valósággá válik – Fertőzés (2011) | ELTE Online
A film ezért is nagyon para, akik rettegnek a jelenlegi járványhelyzettől, nem biztos, hogy meg kellene, hogy nézzék! Mindenki másnak piszok jó szórakozás.

Mi van akkor, amikor megszállott környezetvédők szabadítják rá a járványt a világra?

12 majom (12 Monkeys, 1995)
12 Monkeys (1995) - IMDb

Járvány pusztította el a Föld népességének kilencvenkilenc százalékát 1997-ben. Majd negyven évvel később a túlélőkre is pusztulás vár a földalatti világban. Csak akkor maradhatnak életben, ha sikerül információt szerezniük a gyilkos vírusról. James Cole-ra (Bruce Willis) vár a feladat, hogy az időben visszautazva, megtudja azt, amivel segíthet társainak. A számításba azonban hiba csúszik, Cole 1996 helyett 1990-be érkezik, és elmegyógyintézetbe zárják. Csupán a pszichológus Kathryn Railly (Madeleine Stowe) próbálja megérteni a férfit. A film rendezője, Terry Gilliam egyszerre kezeli az időutazásos filmek elemeit, a járványfilmek paranoiáját és a saját (filmes) vonzalmát az elmezavarhoz, Brad Pitt pedig enyhén hibbant ökoterroristaként segít neki.
BBC Three - Twelve Monkeys

Sokan nem tudják, de ez egy francia kisfilm remake-je. Az ex-Monty Python tag, a zseniális Terry Gilliam újabb alapműve. Akik Bruce Willist kifejezetten az akciófilmek miatt, Brad Pittet a sármja miatt kedvelik csalódhatnak, mert egyikük sem ezekkel a jellemzőikkel varázsolják el a különleges filmélményre vágyó nézőket.  A klasszikus filmből mára TV sorozat is készült.
12 Monkeys TV Show Air Dates & Track Episodes - Next Episode

 

Az Androméda törzs (1971)

Az amerikai hadsereg egyik katonai műholdja váratlanul meghibásodik, és lezuhan Új-Mexikóban. Egy speciális kutatócsoport kezdi vizsgálni a szerkezetet, és egy halálos, új vírust fedeznek fel rajta. Az ismeretlen, űrből jött vírus gyorsan mutálódik. A kutatók, versenyt futva az idővel, mielőbb meg akarják állítani, mert ha kijut a bázisról, végveszélybe sodorja az egész emberiséget, és nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a labor egy nukleáris önmegsemmisítő szerkezettel van felszerelve. Az Androméda törzs · Michael Crichton · Könyv · Moly Michael Crichton (a Jurrasic Park és megannyi sikerkönyv sztárírója), nehezen megfilmesíthető „áldokumentumregényének” feldolgozásában nincsenek világsztárok, hamar kultfilm lett előle, bár mai szemmel nézve néha lassú, nehézkes.
Az Androméda-törzs (1971) - Movie Tank

2018-ban készült a regényből egy új adaptáció is, mini-sorozat formátumban Benjamin Bratt főszereplésével, újraértelmezve, modernizálva a történetet.
Az Androméda-törzs · Film · Snitt

 

 

És a végére hagytam az űberpara filmet.
Veszedelmes influenza, dokumentumfilm

A Földön akár már holnap egy új influenzavírus által terjesztett járvány söpörhet végig, ami tízmilliók halálát okozhatja. Korábban volt már erre példa, és ismét megtörténhet. Felkészültünk-e erre a lehetőségre? Vajon túléli-e az emberiség e parányi gyilkosok újabb támadását? Erre keres választ a Parányi gyilkosok című dokumentumsorozat ezen része.

Vannak még:

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állásNem érhető el leírás a fényképhez.Blindness (2008) - IMDbResident Evil Will Be Available On Netflix As TV Series - skinz.orgA képen a következők lehetnek: szövegPin on Watched in 2018

Train to Busan - Focker Blog

Virus (2019) - IMDbPandemic (2009) - IMDbMindenkinek jó szórakozást kívánunk a filmekhez. Ne feledjétek, ezek csak fikciók!