Feltárul egy titokzatos, különleges világ.

A mai kor emberétől már messze áll, hogy egy kolostorban élje le az életét, de a középkorban ez teljesen szokványos életcélnak számított. A szerzetesek meglehetősen elzártan morzsolták mindennapjaikat, a titkaikról a jelen régészei igyekeznek lerántani a leplet. Ezt teszik a Herman Ottó Múzeum szakemberei is, akik a Régészet Napja alkalmából különleges programot tartanak pénteken és szombaton.
A program kiindulópontja a szentléleki Pálos kolostorrom, ahol majd’ egy évtizede zajlanak régészeti feltárások Dr. Szörényi Gábor András és Miskolczi Melinda vezetésével. Az esemény első órájában a kolostor életének titkaiba nyerhetnek bepillantást a vendégek, megtekinthetik a jelenleg is folyamatban lévő ásatást, első kézből hallhatják a friss eredményeket és egy kis játék segítségével a legérdekesebb leleteket kézbe is vehetik. A program második részében mintegy 60-90 perces túra keretében fedezhetik fel a kolostor egykori életéhez kapcsolódó meghatározó helyszíneket, átfogóbb képet kapva az egykor ott élők múltjáról. Igazi bakancsos program lesz, a régészet és túrázás szerelmeseinek, amely eső esetén is megrendezésre kerül, így mindenképp javasolt túrafelszereléssel és esőkabáttal készülni!
Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható. Bár a program során maszk viselése nem kötelező, annak megléte és viselése szükséges bizonyos programpontoknál. Kézfertőtlenítő a helyszínen biztosított.
A program több turnusban látogatható, 18-án (pénteken) 17:00 órai, 19-én (szombaton) 10:00, 13:00 és 17:00 óra kezdettel. A csoportok létszáma korlátozott, bővebb információt a Herman Ottó Múzeum honlapján lehet találni.