Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Mint a filmekben: Miskolcon is lesz K+R parkoló

A tengerentúlon már jól bevált parkolási módszer célja, hogy a reggeli rohanós időszakban csökkentsék a torlódást az iskolák környékén.

Mi is az a K+R parkoló?

K+R azaz Kiss & Ride, vagyis magyarul: gyors puszi és indulás. Az ilyen tipusú parkolókban a hagyományos parkolókkal szemben csak rövid ideig tartózkodhatunk. Ez a kis idő pont elég arra, hogy az iskolához autóval érkező szülők el tudnak köszönni a gyermeküktől biztonságosan, de a csúcsidőszakokban a szükségesnél tovább nem terhelik a környék forgalmát.

A Kossuth Lajos Gimnázium előtti parkoló szakasz lesz az első Miskolcon.

Reggel 7.00 és 8.00 óra között 4 parkolóhely kerül lezárásra az intézmény előtt erre a célra, bójával elkülönítve, KRESZ táblával jelölve. A szülő ide megállva, lehetőség szerint az autóból nem kiszállva, azt nem leállítva kiteszi gyermekét, majd tovább halad. Jelenleg ez szabályozatlan, balesetveszélyes, mivel gyakorta a sáv közepén állnak meg a járművekkel mindkét irányban, a gyerekek pedig átszaladnak az úttesten – áll az önkormányzat közleményében.

A kiszállásra kijelölt területet a Kossuth Lajos Gimnázium térkövezte le, így a tanulók időjárástól függetlenül, száraz, tiszta talajra lépnek ki az autóból, közvetlenül az intézmény elé.

Ez lesz az első, de biztos nem az utolsó. Az önkormányzat városszerte tovább terjesztené a jó gyakorlatot, mely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságával szoros együttműködésben valósul meg.

Fotó: budapest13