Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Nagy pénzügyi tehertől szabadult meg a Miskolci Egyetem

Bruttó 2,8 milliárd forintjába került a Miskolci Egyetemnek, hogy kivásárolja magát a PPP-rendszerből.

PPP, vagyis public-private partnership konstrukcióban működött korábban a miskolci Zenepalota (az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának épülete), valamennyi kollégiuma és az Uni-Hotel is.

A PPP a 90-es években lett gyakorlat Magyarországon. A közszolgáltatások biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A klasszikus magánfinanszírozású PPP-rendszerben mindezt egyetlen cég vagy csoport végzi el. A közszereplő vagy végfelhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

Ez a rendszer egyre nagyobb terhet jelentett a Miskolci Egyetem számára, így már korábban tett lépéseket, hogy kiváltsa ezeket a szerződéseket.2016-ban a Zenepalotát sikerült kiváltani, 2020 decemberében pedig az Uni-Hotelt. A napokban pedig az összes többi kollégiumot, illetve a ma már irodaházként működő E/7-es épületet.

A kivásárlás bruttó 2,8 milliárd forintjába került az egyetemnek. Soknak hangzik, de a jövőben óriási  könnyítést jelent ez a felsőoktatási intézmény büdzséjében.

Forrás Miskolci Egyetem