Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Nagyon gyors az eladósodás a magyarok körében

Újabb sebességi fokozatba kapcsolt júniusban a lakossági hitelpiac: a lakossági ügyfelek összesen 136,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, ami amellett, hogy pontosan a duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek, új csúcsot is jelent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank  közzétett adataiból.

Az új lakáshitel-szerződések mennyisége már meghaladta az 597 milliárd forintot, ami erőteljes, 33,6 százalékos emelkedést tükröz 2020. azonos időszakához viszonyítva. A fogyasztási hitelek piacán közel 610 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált az MNB, ami már néhány milliárdos emelkedést tükröz éves alapon. Utóbbiakon belül a személyi kölcsönöknél 218,7 milliárd forintot ért el az új szerződések mennyisége, ami nagyjából egyötödével nagyobb az egy évvel korábbinál. A babaváró kölcsönöknél  8,8 százalékos visszaesést regisztrált a jegybank. 

A háztartások hiteleinek állománya gyorsan emelkedik,  ebben pedi jelentős a szerepe a múlt év márciusa óta élő hiteltörlesztési moratóriumnak is. A személyi kölcsönöknél 14,6 százalékos, éves növekedést mutatott ki az állományban az MNB, így az elkönyvelt mennyiség már 1070 milliárd forint felett jár.