Kezdőlap KÉK HÍREK

Néma segélykiáltás | SignalforHelp

A segélykérő kézmozdulat Kanadából indult és meghódította az egész világot. Magyarországon is találkozhattunk vele a közösségi média felületein. Ezzel a rövid mozdulatsorral bárkit figyelmeztethetünk a közelünkben arra, hogy veszélyben vagyunk és azonnali segítségre van szükségünk.

Ez nem csupán egy új segítségkérő módszer, hanem az általa kifejtett nevelő hatás is fontos. Megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat ebben a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.

Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése

– áll az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében

Az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudnak vagy  nem akarnak segítséget kérni, így a rendőrség előtt, jelzés hiányában többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények. Most viszont a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra.

A fenti animáción láthatjuk a kézmozdulat helyes használatát. Érdemes memorizálni, hiszen fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék és megtegyék a szükséges lépeseket.

Mi a teendő?

Ha meglátsz egy ilyen kézmozdulatot,  azonnal hívd a 112-t, és lehetőség szerint adj meg pár fontos információt!

 

  • a bejelentő neve, telefonszáma
  • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín)
  • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő)
  • felmerül-e közvetlen életveszély
  • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott)
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.
Forrás police.hu