Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Orbán Viktor: 2022-ben visszakaphatják a családok a befizetett SZJA-t

2020-ban 8,1% volt a költségvetési hiány, 2021-ben 7,5% , jövőre 5,9% a tervezett hiány a költségvetési tervezetben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság Gazdaságpolitikai csúcstalálkozóján. Az idei költségvetésben 4,3%-os GDP növekedéssel számol a kormány, ha azonban ezt sikerül 5,5%-ra növelni, akkor az átlagbérből élő családok 2022-ben visszakaphatják az idén befizetett SZJA-t. Az erről szóló törvényjavaslatról hamarosan dönthet az országgyűlés. 

El fog kezdődni egy óvatos kamatemelési ciklus és kifut az NHP Hajrá program, ami a kis és középvállalkozások számára dupla hatást jelent, amit ellensúlyozni kell, mondta el Orbán Viktor. Azt mondta, hogy költségvetésnek forrásokat kell biztosítani olcsó, maximum fél százalékos kamatozású hitelek biztosítására a kis és középvállalkozásoknak, hogy így jussanak forráshoz.  Ehhez nem a hagyományos intézményi rendszert, hanem a KAVOSZ-szal, a kamarával és a Széchenyi Kártya Program kereteit fogják felhasználni. Hozzátette, hogy ennek a hitelnek nincs felső határa, a cél ugyanis a teljes foglalkoztatottság elérése, ami így lehetséges. 

Orbán Viktor elmondta: a kormány horizontján a 200.000 ft-os minimálbér áll, de ennyit nem fognak tudni kitermelni a KKV-k. Hogy ehhez a célhoz közelebb kerüljenek, a költségek és terhek csökkentése a kulcs. Hogy ezt az emelést egy vagy két lépésben lehet megtenni, arról zajlanak az egyeztetések. 

A gazdaság újraindításának kihívása az egész társadalmat érinti, fogalmazott a miniszterelnök, aki hozzátette, a gazdaság minden szereplőjével szoros összefogás kell. Kiemelte: gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni, ehhez a befektetőkre, munkaadókra van szükség. Hozzátette, ebben a helyzetben nem lehet választási költségvetést, hanem csak újraindítási költségvetést lehet csinálni.

Ilyen jellegű válság, mint amelyet a koronavírus okozott leállítva a teljes világgazdaságot eddig példátlan volt, emiatt korábbi tapasztalatok sincsenek a megoldásra – mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: ma 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma és mindössze 50.000-el dolgoznak kevesebben, mint két éve ilyenkor. A kormány célja azonban, hogy ne csak ezeket, hanem kétszer ennyi munkahelyet hozzanak létre. A  munkanélküliségi ráta alig 4%, míg az Euro zónában ez a szám 8%.

Elhangzott: feláll két operatív törzs, hogy segítsék az újraindulást: a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter, míg a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzset Novák Katalin vezeti majd. Orbán Viktor hozzátette: a 2021-es és a 2022-es költségvetés is alátámasztja a munkájukat.

Fel kell tenni a kérdést, hogy ugyanazt a gazdaságot építjük-e vissza mint korábban, vagy valami új lebeg a szemek előtt – fogalmazott a miniszterelnök.  Erre nincs egyértelmű válasz, de az Európai és a világgazdaság is változni fog és mivel hazánk export ország, ehhez alkalmazkodni kell. Szerinte az európai gazdaság törékeny, viszont a jövőben a biztonságosabb gazdaság lesz a legfontosabb

Ez azt jelenti, hogy a járványok elleni védekezésben fontos az önvédelem képessége és nem függhetünk mástól – mondta Orbán Viktor. 

Önellátónak kell lenni, vagyis a termelési kapacitásnak erre fel kell készülnie kórházi felszerelésből, vakcinából, védekezési eszközből. Ezt a magyar gazdaságnak ki kell építenie. Szükség van olyan vakcinafejlesztési kapacitásra, amely a következő járványra gyorsabban tud majd reagálni. Jelenleg 2022 végére várható a magyar koronavírus elleni vakcina.

Ez a külkapcsolatokra is igaz, vagyis a nyugati mellett a keleti lábon is állni kell, mondta Orbán Viktor. A világgazdaság súlypontja a következő évtizedekben keletre fog áthelyeződni. A miniszterelnök úgy látja, a japán, az indonéz, a dél-koreai valamint a vietnámi piacok felé kell nyitni. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy egyformán képesnek kell lenni az együttműködésre a nyugati és a keleti piacokkal.

A turizmusról  szólva elmondta: Budapest 90%-ban a külföldi turistákra épít, de várhatóan nem áll vissza olyan nemzetközi rend, amelyben egy főváros megengedheti magának, hogy kizárólag a külföldiekre építse a turizmusát. Ezért olyan fejlesztésekre és beruházásokra van szükség, ami fellendíti a belföldi, Budapestet célzó turizmust. 

A teljes foglalkoztatottság igényével kapcsolatban azt mondta, a kamara és a kormány azt tudja garantálni, hogy több munkalehetőség lesz mint munkavállaló. Ha szükséges, iskolarendszerrel, vállalati programokkal tudnak segíteni a munkavállalóknak. Kiemelte:  az uniós forrásokat a következő ciklusban a legelmaradottabb magyarországi régiókba kell eljuttatni, mert a négy legelmaradottabb hazai megye uniós összevetésben is a leggyengébbek között van.

Ehhez fontos az is, hogy a következő hét évben a mezőgazdasági beruházások mellé 3-4-szer annyi támogatás juthat mint eddig, ezzel támogatva az agráriumban is a munkahelyteremtést, erről a megállapodás a következő hónapokban megszülethet.

A miniszterelnök úgy látja, a gyerekeket nevelő családokat megviselte a válság, elfogytak a tartalékok. Azt mondta, ha sikerül elérni az 5,5%-os GDP növekedést – az idei költségvetésben 4,3% a terv – 2022 februárjában visszakapják az átlagjövedelem után befizetett SZJA-t a gyermeket nevelő családok. Ez 550-580 milliárd forint lehet a becslések szerint.