Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ránk rúgja az ajtót a hidegfront

Salgótarján, 2021. augusztus 16. Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2021. augusztus 15-én. MTI/Komka Péter

Már csak a mai napot kell kibírniuk azoknak, akik nem bírják a hőséget. Ami ezután jön, abban sem lesz köszönet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a napi középhőmérséklet sok helyen alakul 26, 27, főként délen 28, 29 Celsius-fok felett. Emiatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Szintén a hőség miatt Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos előrejelzés szerint a csúcsértékek 30 és 39 fok között alakulnak, a Fertő tó térségében és az északi határnál lesznek az alacsonyabb, a Dél-Alföldön a magasabb értékek. Késő este 20 és 31 fok közötti értékeket mérhetnek.

A nyugodt időt késő délutántól már zivatarok, heves zivatarok zavarhatják meg. Estétől északnyugat felől viharos széllel érkezik a hidegfront, amely a jelenlegi számítások szerint kedd reggel tombolhat majd igazán. Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére a felhőszakadás veszélye miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 

A frontérzékenyek is húzós napra számíthatnak. Kezdetben a migrénes, majd a görcsös fejfájás gyakorisága és erőssége növekszik, emellett izom- és hasi görcsök is felléphetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, de még az egészséges szervezetet is nagy terhelés éri, így nem árt, ha ma a szokásosnál is jobban odafigyelünk magunkra, illetve embertársainkra.